Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Здравната комисия на НС прие искането на БСП за руската ваксина „Спутник V“

Осигурените количества ваксини в България са достатъчни, заяви министър Костадин Ангелов на заседанието на здравната комисия на парламента.
Снимка: БГНЕС

Здравната комисия към Народното събрание прие искането на БСП, с което се възлага на Министерския съвет „да предприеме всички необходими действия, за да осигури достъп до руската ваксина „Спутник V“.

България продължава да е на последно място на 100 души ваксинирани в Европейския съюз и страната месеци наред е останала без достатъчни количества ваксини, посочи проф. Георги Михайлов от БСП.

„Имаше такова реално предложение, внесено от БСП в пленарна зала, да се закупят ако искате и руски ваксини, тоест да се започнат преговори, и ако искате - и китайски ваксини. Тогава бяхме препратени. И сега виждам мнението на министерството. Отново ни препраща в девета глуха, в задънена улица“, каза още той.

Осигурените количества ваксини в България са достатъчни за българските граждани и в момента не се налага стартирането на процедура за закупуване на ваксини, заяви здравният министър в оставка Костадин Ангелов.

Той припомни, че съгласно законодателството в ЕС е въведена централизирана процедура за разрешаване на употреба на лекарствени продукти.

„Централизираната процедура е задължителна за определени продукти. Към тях спадат продуктите с нова активна субстанция, получените по биотехнологичен път, както и такива за превенция и лечение на вирусни заболявания каквито са ваксините срещу Covid-19“.

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев посочи, че освен „Спутник V“, има и други руски ваксини.

По отношение на възможността за издаване на разрешение за спешна употреба на ваксината, директорът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов заяви:

„Българското законодателство не предвижда в тази ситуация такава възможност, тъй като за да се случи това нещо, лекарственият продукт трябва да бъде за лечение, в случая се касае за профилактика, и не трябва да има алтернативи на българския пазар, което в случая вече има четири разрешени за употреба ваксини срещу Covid-19“.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.