Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекорден дефицит на САЩ при търговията със стоки през март

Международният дефицит на САЩ при търговията със стоки нарасна през март за трети пореден месец, достигайки рекордно ниво от над 90 млрд. долара, но това продължаващо разширяване на негативния баланс се дължи до голяма степен на факта, че американската икономика се възстановяване от коронавирусната криза по-бързо, отколкото останалите важни търговски партньори.

Дефицитът при търговията със стоки се повиши през март с 4% до 90,6 млрд. долара, като това е най-големия негативен търговски баланс в историята, показват данни на Департамента по търговия на САЩ.

Износът на американски стоки нарасна през март с 8,7% до 142 млрд. долара, но в същото време вносът на стоки в САЩ се увеличи с 6,8% до 232,6 млрд. долара.

Рекордният дефицит вероятно ще се отрази негативно на данните за растежа на БВП на САЩ през третото тримесечие. Редица икономисти и анализатори обаче очакват, че стоковият дефицит ще започне да се свива до края на 2021 г. и през 2022г., тъй като поставянето под контрол на коронавирусната пандемия в Съединените щати ще доведе до свиване на разходите на американските потребители за вносни стоки, свързани с Covid кризата, а чуждестранните потребители ще започнат да купуват повече американски експортни стоки, след като техните икономики също започнат да се възстановяват.

Данните за рекордния търговски дефицит са само ден, преди в четвъртък да бъде представена експресната оценка за БВП на САЩ през първото тримесечие на годината. Осредните прогнози варират между растеж на БВП с 6,1% и с 6,5% на годишна база, след като американската икономика се разшири с 4,3% през последното тримесечие на 2020 г. Това би било второто най-солидно нарастване на БВП от третото тримесечие на 2003 г. насам.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени