Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фед на САЩ запази лихвите си непроменени близо до нулата

В сряда Федералният резерв на САЩ реши единодушно да запази без промяна основния си лихвен процент близо до нулата в диапазона 0,00-0,25%, както и възнамерява да поддържа текущия си темп на покупки на държавни ценни книжа в размер на 120 милиарда долара на месец (програмата за "количествени улеснения").

Фед очаква да запази настоящата си парична политика, "докато условията на пазара на труда не достигнат нива, съответстващи на оценките на централната банка за максимална заетост и за повишаване на инфлацията до 2 на сто, като самата инфлация е на път да надвиши това целево ниво за известно време".

Освен това Федералният резерв отчете, че напредъкът във ваксинациите срещу Covid-19 и паричната подкрепа са довели до сигнали за засилване на икономиката и до нарастваща инфлация.

"На фона на напредъка по отношение на ваксинациите и силната политическа подкрепа показателите за икономическа активност и заетост се засилиха“, заяви централната банка на САЩ. Независимо от това, "пътят на икономиката ще зависи значително от хода на коронавируса, включително напредъка във ваксинациите".

Въпреки това централните банкери признават, че "вървящата криза в общественото здраве продължава да тежи върху икономиката и остават в сила рисковете за икономическите перспективи".

На пресконференция след края на двудневното заседание председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви, че все още е рано да започне да се говори за затягане на паричната и лихвена политика, тъй като Фед все още иска да види "значителен по-нататъшен напредък", преди да започне да намаляване огромния си финансов баланс, натрупа чрез покупките на държавни облигации.

Джером Пауъл, председател на Федералния резерв

"Ще съобщим на обществеността предварително. Ще отнеме известно време, преди да видим значителен по-нататъшен напредък", каза Пауъл пред репортери. Освен това шефът на Фед заяви, че временното повишаване на инфлацията над нивото от 2% тази година няма да е достатъчно за централната банка да започне да повишава лихвите.

Той също така подчерта, че Фед е "много притеснен" от белезите, които коронавирусната криза нанесе на пазара на труда в САЩ.

Пауъл отбеляза, че САЩ досега не са изпитали тези белези, предупреждавайки, че страната остава далеч от пълната заетост. Той обаче отбеляза, че белезите са по-слаби в сравнение с миналогодишните прогнози.

В заключение председателят на Фед заяви, че заплатите ще нарастват, ако условията на пазара на труда бъдат по-затегнати.

Според него въвеждането на цифрова валута на централната банка е проблем, заобиколен от множество "много трудни въпроси".

Пауъл добави, че датата, на която Съединените щати ще разполагат със собствена цифрова валута, не е толкова важна, колкото, че това ще бъде свършено правилно, отговаряйки на въпроса относно развитието на дигиталната валута на централната банка в Китай.

"Валутата, използвана в Китай, не е тази, която би работила тук", подчерта той, описвайки я като негодна за използване от гледна точка на "глобална конкуренция", за разлика от щатския долар.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна