Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Moderna увеличава доставките на своята ваксина до 3 млрд. дози през 2022 г.

Снимка: Ройтерс

Moderna Inc обяви в четвъртък, че прави нови инвестиции, за да увеличи глобалното предлагане на своята коронавирусна ваксина до три милиарда дози към началото на 2022 година.

Компанията ще съсредоточи средства върху собствените си и мощности и ще си партнира с производствени мощности в Испания, Швейцария и САЩ, като очаква производство да се увеличи в края на 2021 и началото на 2022, за да запълни нуждата от ваксини срещу Covid-19.

"Благодарим на нашите производствени партньори за тяхната работа и за ангажираността им. Заедно с нашите партньори, Moderna се ангажира непрекъснато да разработва най-добрите в класа си варианти на ваксини, за да можем да приключим тази пандемия възможно най-бързо", заяви изпълнителният директор на компанията Стефан Бансел.

Moderna също така декларира, че може да удължи едномесечния срок на годност на своята ваксина до три месеца въз основа на текущите данни.

Планираните инвестиции следват споразумение с компанията Sanofi за подпомагане на производството на коронавирусната ваксина на Moderna.


Френската фармацевтична компания Sanofi обяви в понеделник, че ще помогне за производството на ваксина срещу коронавирус на Moderna в завода си в Риджфийлд, Ню Джърси от септември тази година.

Съгласно споразумението с Moderna, Sanofi ще помогне за производството на до 200 милиона дози от тази иРНК ваксината. Преди това Sanofi е предостави производствена подкрепа и на компаниите Pfizer/BioNTech и Johnson & Johnson при производството на техните ваксини срещу Covid-19.

"Ние сме една от малкото фармацевтични компании, които използват много индустриални партньорства за подобряване на глобалното снабдяване и достъпа до ваксини срещу Covid-19, като успоредно с това продължаваме да развиваме и двете си програми за коронавирусни ваксини. Бих искал също така да призная за приноса на Министерството на здравеопазването и социалните услуги и на администрацията на американския президент Байдън, за да се улесни това ново партньорство", каза главният изпълнителен директор на Sanofi Пол Хъдсън.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!