Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов към Русия: Никакви компромиси при заплаха за сигурността ни

Снимка: Пресслужба на МС

България ще бъде безкомпромисна при заплаха за националната сигурност, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов. Днес министерството на външните работи покани на среща посланика на Русия у нас Елеонора Митрофанова.

Вчера прокуратурата обяви, че 4 взрива във военни складове в България през последните 10 години вероятно са били извършени от офицери от Главното разузнавателно управление на Русия. Днес Борисов коментира:

„За радост Руската федерация има много сериозен посланик в България. Нашият стокообмен с тях расте и това е прекрасно! Дали сме възможност по нашите газови тръби да си прекарват, срещу транзитни такси, газ. Но съм им казал ясно: „Няма да шпионствате в България“! И там сме безкомпромисни. Много преди чехите, много преди други ние сме работили. Партньорските служби знаят откога работим! В  дружбата, православието, църквата – във всичко това те са наши приятели, няма да шпионстват тука“.

Вицепремиерът в оставка Екатерина Захариева заяви, че България се стреми да развива нормални отношения с Русия и направи коментар по повод разговора с руския посланик: 

"Но винаги, когато се засяга националната сигурност на РБ и се извършват действия в нарушение на международните ангажименти на двете страни, ние реагираме, така, че ще имаме сериозен, надявам се честен разговор".

След оповестеното от българската прокуратура, руският външен министър Сергей Лавров заяви, че България е успяла да надмине дори и Чехия в обвиненията си към Кремъл. Лавров на шега отбеляза, че Русия все още не е обвинена само за убийството на херцог Фердинанд в Сараево и за началото на Първата световна война.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени