Eмисия новини
от 15.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Международен екип консултанти започна работа по проекта за детска болница в Бургас

| обновено на 29.04.21 в 13:54

Международен екип от специалисти и консултанти на избрания от Европейската инвестиционна банка испански мултинационален консорциум IDOM /АЙДОМ/, започна работа в Бургас по проекта за изграждане на Специализираната детска болница. Компанията е световен лидер в строителство, архитектура, инфраструктурни проекти, енергетика, транспорт, телекомуникации и има богат опит в консултирането на редица проекти в областта на здравеопазването по цял свят, сподели кметът Димитър Николов.

„АЙДОМ“ /IDOM- Consulting, Engineering, Architecture, Spain/ бе предпочетена и избрана от общо 13 участници в конкурентна процедура, проведена от Европейската инвестиционна банка. Компанията е с богат опит в строителството на болници и други големи инфраструктурни обекти, като зад гърба си има няколко построени болници в Европа и Латинска Америка.
Испанските консултанти ще бъдат подпомагани на местно ниво от българската компания „Миа Архитекти“ /MIA Architects/, специализирана също в проучване, консултиране и проектиране на сгради от публичната инфраструктура.

Международният екип се срещна с кмета на община Бургас Димитър Николов и неговия екип по проекта за изграждане на специализираната детска болница, на която бе направен план-график по отделните фази на проекта. След това експертите се срещнаха с ръководството на УМБАЛ Бургас, на Медицинския факултет и Регионалната здравна инспекция.

В рамките на следващите три месеца експертите имат задачата подробно да обследват и анализират района на Бургас и съседните области, за да подготвят проект, адаптиран за нуждите на целия регион, отчитайки и туристическия му профил. Екипът ще изготви оценка на здравните нужди, анализ за определяне на капацитета и обхвата на болницата и финансов анализ.

Това е първата реална стъпка към изграждането на специализирана детска болница в Бургас. Резултатът от работата на международните консултанти е да изготвят проект за броя на етажите и отделенията, броя на кабинетите и леглата, обзавеждане и оборудване, както и да подготвят тръжните документи, с които община Бургас да кандидатства за финансиране на строителството на детската болница.

Идеята е Специализираната детска болница да предостави педиатрична помощ на едно място и да позволи комплексно лечение на децата не само от община Бургас, а и от цяла Югоизточна България.

Детското лечебно заведение, което ще се намира в Бургас, ще отговаря за региона от Стара Загора, Ямбол, Сливен до морския град включително.

Болницата ще се намира на територията на УМБАЛ Бургас, за да има връзка с реанимацията и другите отделения. По-голямата част от персоналът, който ще работи в болницата, ще са външни специалисти, коментира кметът Димитър Николов, като каза и какво се предвижда да бъде направено:

„Община Бургас включва и изграждането - засега на един, но в бъдеще на още един- два жилищни блока. Тези жилищни блокове ще бъдат изградени и оборудвани за настаняване на медицински специалисти и лекари, които ще дойдат и ще работят в нашата детска болница“.

До два-три месеца се очаква да излезе първият доклад от специалистите на испанския консорциум, а комитет, който ще бъде избран от община Бургас, ще приеме първия етап, докато получим пълен комплект от документи за изграждането на болницата, каза още кметът Николов.

Подробности можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.