Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борци от 86 страни на олимпийската квалификация в София

Снимка: БФБорба/Костадин Андонов

Общо 474 борци от 86 държави са заявили участие за световната олимпийска квалификация в София, която е последна за Игрите в Токио това лято. Надпреварата ще бъде в „Арена Армеец“ от 6 до 9 май без публика. 

Само финалистите взимат квоти за олимпиадата, които обаче не са поименни. Наред със силните страни Русия, САЩ, Турция, Иран, Япония, Куба, които идват да вземат последните си визи, у нас пристигат и екзотики като Кения, Перу, Йемен, Кувейт и др.

До момента в класическия стил с пълен актив от 6 квоти са единствено кубинците. Следват Иран и Русия с по 5. България е с една, спечелена от Кирил Милов (категория до 97 кг).

В свободния стил при мъжете Иран вече има представители във всичките 6 категории, а три държави – Русия, САЩ, Казахстан са с по 5 и в София ще преследват последните си визи. България има една квота, спечелена от Георги Вангелов (57 кг). 

При жените 3 държави са с пълен актив от по 6 визи – САЩ, Япония и Китай. България е с три, спечелени на Миглена Селишка (50 кг), Евелина Николова (57 кг) и Тайбе Юсеин (62 кг).


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени