Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бачковският манастир възкресява помощта за бедните

7021 яйца за Великден боядисват в Светата обител на Велики четвъртък

10
7021 яйца в Бачковския манастир на Велики четвъртък
Снимка: Екатерина Костова, Радио Пловдив

В тишината преди Възкресение

Преди обяд на Велики Четвъртък Бачковският манастир е притихнал в очакване на Възкресение. Дворът му, преметен и с усърдно подстригани храсти в градинките пред крилата със стаите за монаси и гости, посреща миряни, предпочели да запалят свещ пред Чудотворната икона в тишината преди празниците. 

Албена и Мирослав Коцеви вървят бавно, уловени за ръка, макар и да не са в младежка възраст: “Малко преболедувахме преди 2 месеца и често идваме тук. Пожелаваме си да сме здрави, да сме заедно и всички да са здрави и с късмет“ - споделя двойката.

Багренето на яйца в манастирската кухня

С тази мисъл в манастирската кухня още сутринта са кипнали вода за яйцата, които се боядисват на Велики четвъртък. Емилия Хариткова е запретнала ръкави и багри в червено яйце след яйце: „От сутринта сме развълнувани. Друго е чувството, отколкото ако вкъщи боядисваш 30 яйца. Първите са сложени в къта с кандилото и с иконите“.

„Пета година боядисвам яйца в манастира – много вълнуващ момент е. Боядисват се само в червен цвят, символизиращ Христовата мъченическа смърт. Първото яйце слагаме пред иконата на Божията майка на Спасителя и се молим за здраве и благоденствие на всички хора, на семействата и на целия народ“ – добавя Даниела Янева.

Докато се багрят яйцата, в манастирската кухня се допускат само жени. Епископ Сионий, игумен на Бачковската света обител, прекосява двора от централния храм към този с параклиса на Свети Николай Чудотворец. Пред него са бухнали палми от родния му град Мира. Отсреща ромоли чешма, чиято вода блика от благославяща десница.

„Според установената традиция, боядисваме толкова яйца, колкото е и годината, но тази година ще боядисаме още 5000 яйца за хора в нужда. Решихме от този Великден да раздаваме на социално слабите хранителните продукти и даренията, които хората носят за традиционните курбани и поменни трапези. Защото в пандемията не могат да се правят курбани и трапези, не се раздава и храна, така че всички тези продукти и средства ще ги насочим към нуждаещите се и това ще стане традиция – веднъж седмично."

Такава традиция има на много места в храмовете. Тук е била прекъсната, призна епископ Сионий, но добави, че никога не е късно да се поправят.

Манастирът ще посрещне поклонниците за Великден обновен

За този Великден и манастирската управа се е подготвила с ред поправки тук.  Напълно завършени са реставрацията на притвора на централния храм, на двата  параклиса „Св. Теодор“ и „Свети Апостоли“, ремонтирани са стаите за поклонници в южното крило, а древната порта на манастира, след като е върнала вида си от древността, вече е поставена на мястото й от 1606 година. Поклонниците ще открият всичко това още в събота, когато започнат да пристигат за Възкресенската служба.

„Вече всичко е заето като стаи и насочваме тези, които желаят, към Асеновград и Бачково - да се настанят там и да участват в богослуженията. Миналата година беше един много тъжен Великден, защото хората бяха много малко, един страх беше обзел сърцата на мнозина. Страхът не е добър учител. Разумът, бодростта, трезвеността – това са добрите учители. Не трябва да се страхуваме, а да бъдем внимателни, предпазливи и да търсим общуването като братя и сестри“ – пожела игуменът.

Противоепидемичните мерки и урокът на дядо Сионий

Тук са готови за спазване на противоепидемичните мерки. Осигурени са дезинфектанти,  ще се следи за дистанция между поклонниците, а на Втория ден на Великден, когато традиционното шествие с Чудотворната икона на Света Богородица тръгне към Клувията, е направена организация тя да се носи щафетно от по двама души, за да няма струпване около светинята. Тогава и Великденските камбани зазвучават, умножени от ехото на Родопите. 

Но в следобед на Велики четвъртък Бачковският манастир е все още тих. А утре ще съпреживее най-тъжния ден от Страстната седмица – разпятието на Спасителя. 

Репортажът може да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Най-четени