Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ускоряване на икономическия растеж на САЩ през първото тримесечие с 6,4 на сто

Растежът на американската икономика се ускори през първото тримесечие на 2021 г. благодарение на масивната държавна помощ за домакинствата и бизнеса, както и в резултат на облекчаване на мерките, свързани с коронавирусната пандемия, на фона на силното темпо на ваксинация в САЩ, което допринесе за засилване на вътрешното търсене и позволи на редица бизнес услуги като ресторанти и барове да отвори отново.

Брутният вътрешен продукт на САЩ нарасна през първото тримесечие с 6,4% на годишна база след повишение с 4,3% в края на 2020 г., отбелязвайки най-силните първи три месеца на дадена година от далечната 1984г., показват предварителни данни на Министерството на търговията.

Това е и вторият най-солиден икономически растеж от третото тримесечие на 2003г. насам, след като през третото тримесечие на 2020 г. БВП на САЩ нарасна експлозивно с над 33 на сто.

Графика на БВП на САЩ


Икономическият подем, започнал от средата на миналата година, остави БВП на САЩ през първото тримесечие на 2021 г. на едва 0,9% под неговото предпандемично ниво в края на 2019 г.

Растежът през първото тримесечие беше подкрепен от силно нарастване с 10,7% на потребителските разходи, тъй като американските домакинства купуваха усилено автомобили, мебели, електроника и редица други стоки благодарение и на правителствената финансова помощ под формата на два кръга от стимулиращи чекове в отговор на коронавирусната криза.

Министерството на търговията заяви, че увеличаването на БВП също така отразява нарастването на нежилищните и жилищните дълготрайни инвестиции, разходите на федералното правителство, като и разходите на щатските и местните власти. бизнес инвестициите се повишиха с 9,9%, докато бизнес инвестициите в оборудване скочиха с 16,7%, а жилищните инвестиции нараснаха с 10,8 на сто.

Междувременно беше отчетно намаляването на инвестициите в частни материални запаси, както и понижаване на износа с 1,1% при увеличаване на вноса с 5,7%, като тези показатели ограничиха икономическия растеж.

Очаква се американската икономика да продължава да набира скорост и през второто тримесечие, като повечето икономисти прогнозират, че БВП на САЩ може да нарасне със 7% за цялата настояща година, което би представлявало най-солидната експанзия от 1984г. насам и след като през пандемичната 2020г. икономиката се сви с 3,5% - най-лошо представяне от 74 години насам.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени