Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нарастване на производствените цени през март с 1,4% на месечна и с 6,8% на годишна база

Снимка: БГНЕС

С 6,8 на сто се увеличава общият индекс на цените на производител през март спрямо същия месец година по-рано, сочат данните на Националния статистически институт. Това представлява най-силно нарастване на производствените цени от юни 2018 г. насам.

На годишна база най-голям ръст е отбелязан при добивната промишленост – над 20,5 на сто, в преработващата промишленост - с 8,2% и и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,9 на ст.

Намаление на производствени цени има при текстилните изделия с изключение на облекло (с 2,3%) и при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти (с 0,9%), докато по-значителен ценови ръст с 37,9% има при производството на основни материали, с 8% при производството на химични продукти и с 5,8% на хранителни продукти.

На месечна база спрямо февруари тази година производственият индексът бележи ръст от 1,4 на сто, като повишение е регистрирано в преработващата промишленост - с 2,1%, и в добивната промишленост - с 1,6%, а намаление е отчетено при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,7 на сто.

Промяна на производствените цени (г./г.)Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.