Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книгата "Мистичните пътеки на България" - пътешествие из лековити и чудотворни места

Ирена Григорова
Снимка: Ани Костова

Книгата "Мистичните пътеки на България" ни повежда на пътешествие из лековити и чудотворни места. Текстовете разказват преживяванията на автора Ирена Григорова от първо лице и включват истории на хора, които са изпитали чудодейната мощ на тези обекти. В изданието можете да намерите информация за древни светилища, за скални църкви, параклиси, манастири, пещери, чудотворни икони, празници, ритуали, свързани с тези изброени места. 

"Реших да наблегна на местата, които не са толкова познати, места, които хората не познават толкова добре. Да разберат за тях!", каза за БНР журналистът Ирена Григорова.

В книгата ще откриете карта, означаваща местоположението на обектите, но авторът дава подробни инструкции как да се стигне до всеки. 

Оброците идват от праисторията, но в предхристиянските времена. Всяко място е специфично и лекува различни болести.

"Има места, които са специфични. Едно от тези места за зачеване е Лиляч, светилището на Лиляч, което е  мегалитно. То е с много интересна история, която започва от праисторията, минава през Тракия, през Римската империя, включително има легенди за съпругите на двама от военоначалниците, които са забременели там. Има и специален ритуал. В тези ритуали ми прави впечатление, че винаги участва малко момче с живи родители. Явно това е било нещо много важно в миналото. При провиралката на Лиляч отново се прави ритуал рано сутрин -  жената трябва да бъде преведена от малко момче с живи родители", допълни в предаването "Нощен хоризонт" Григорова.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени