Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Холандец стана общински съветник във Велико Търново

Снимка: Здравка Маслянкова

Велико Търново стана първият град в страната, в който интересите на местните хора се защитават от чужденец. В навечерието на Великденските празници холандецът Якоб ван Бейлен стана част от 37-членния местен парламент, след като юристът Калоян Янков беше избран за народен представител. 

Зелено, хуманно, културно“ са принципите на холандеца. Избори до безкрайност не е добре за развитието на България, казва чужденецът, избрал да живее и работи у нас. 

За Ван Бейлен великотърновци казват, че е по-патриот от мнозина. Няма зелена кауза в града, в която да не е участвал. На антиправителствените протестите през миналото лято във Велико Търново винаги беше на първа линия, предаваше от протестите за холандските медии.  

„Аз съм на 72 години, вече от 7 години съм пенсионер. От 11 години постоянно живея в България. За първи път бях тук 1967-а година като турист. Много обичам природата тук и най-вече живите традиции и затова реших да остана тук“.  

Като общински съветник Якоб ван Бейлен стана член на постоянните комисии по образование, наука и култура, по бюджет и финанси и по устройство на територията, транспорт и паркиране. Казва, че ще работи за промяната: 

„Мога да кажа, че съм доста интегриран. Виждам много хора, обичам да ходя пеша и виждам доста от проблемите на града. Има нужда от промяна за много области. В държавно ниво е ясно – има голяма нужда от юридическите реформи. Ако гледаме тук, във Велико Търново първо липсва много ремонт, навсякъде. Ако от паметника на Самоводската чаршия отида до Царевец, което е най-туристическият маршрут, виждам фасадите, виждам всички мъртви магазини долу на сградите. Боли ме“. 

Едно от нещата, с които иска да се ангажира, е развитието на устойчив туризъм във Великотърновския регион, за да не бъде градът временна спирка за една-две нощувки за преминаващите българи и чужденци. 

„Искам да работя за друг вид туризъм, който също правех в Котел, мястото, където първо бях. В Търново и района чужденците или българските гости да остават от четири до осем дни тук, в града, с туристически програми и пакети“. 

снимка: Здравка Маслянкова
Холандецът дълги години се е занимавал с издателска дейности споделя, че винаги е бил политически активен. Във Велико Тръново стана общински съветник от коалиция „Демократична България – обединение“ като представител на „Зелено движение“. Не одобрява сегашната политическа ситуация в България и я определя като прекалено динамична и несигурна, правейки асоциации със случващото се в родната си Нидерландия: 

„Да имаме наскоро нови избори, всички говорят така – 4 или 11 юли. Мисля, че беше хубаво да имаме един парламент, който работи два-три-четири месеца. Хората повече може да разберат кой кой е и какво прави. Не зная какво ще бъде, ако имаме избори след два месеца. У нас е малко друго, ние също имахме наскоро избори за парламент и пробваха да правят коалиции. Този процес у нас е 4-5, дори до 8-9 месеца пробват да формират коалиции. По-лесна е ситуацията, от колкото тук. Тук е как да кажа – бърза се. Има го и това, че българските политици работят на инат, защото зад всички тях има някакви интереси“. 

На 72 години Якоб ван Бейлен е оптимист и не спира да очаква промяната, за която казва, че няма да настъпи скоро.   

В Нидерландия той е основател на хор „Чубрица“, а в Котел, където е живял, преди да се премести във Велико Търново, холандецът три години е членувал в коледарската група „Даскалите“. Притежава най-голямата частна колекция на старинни български килими. Спасил е 570 килима. Мечтата му е да създаде инициативен комитет, с който да направи национален музей на българския килим.  

снимка: Здравка Маслянкова

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени