Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

През юли ще заработи Държавен хибриден частен облак

Снимка: БГНЕС

В началото на юли е предвидено да заработи т.нар. Държавен хибриден частен облак. На него ще работят в момента съществуващите и новите информационни системи на централните и общинските администрации.

Системата е важна за осъществяването на т.нар. електронно управление на административните услуги. Като например системата за управление на европейските средства, единната система за туристическа информация, електронната система за обществени поръчки, които вече са в облака.

До края на май се очаква да приключат тестовите изпитания и качването на системите на общините. Започват и обучения на администраторите на „облака“ и на структурите от централната и местна администрация.

От Държавна агенция „Електронно управление“ посочват, че облакът ще е от полза за големите и малки администрации при осигуряване на необходимата информационна и комуникационна инфраструктура за предлаганите от тях електронни услуги за гражданите и бизнеса.

Проектът предвижда да има център за данни край София, интернет възел и център за възстановяване на данни при бедствия и аварии край Велико Търново.

Изграждането на облака продължава поетапно от 2-3 години.

През лятото на 2020 г. беше обявено, че са отпуснати 54 милиона лева. 46 млн. лв. са по европейско финансиране, а 8 милиона - по национално. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.