Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български зет е кандидат за кмет на Лондон

Сред останалите кандидати има ютюбъри, актьор и сатирик - привърженик на конспиративни теории

Като притежател на You Tube канал - London Real, Брайън води доста нестандартна онлайн кампания.

На 6 май се провеждат избори в Шотландия и в Уелс. В Англия има избори за местни съвети и кметове. Несъмнено най-голям интерес обаче предизвикват изборите за кмет на Лондон. Има доста недоволни от сегашния градоначалник Садик Хан, който е от Лейбъристката партия, макар и проучванията на общественото мнение да сочат, че той е фаворит за втори мандат. Основен негов съперник се очаква да бъде кандидатът на управляващата Консервативна партия Шон Бейли.

Интересното обаче тази година е, че има много колоритни, дори екстравагантни кандидати. Има дори български зет. Това е Брайън Роуз, роден в Америка, женен за българката Мариана. Като притежател на You Tube канал води доста нестандартна онлайн кампания. 

„Причината, поради която реших да се кандидатирам за следващ кмет на Лондон е, защото обичам този град. Живея тук 21 години, това е моят дом, този град ми дава всичко - семейство, бизнес, цел в живота. Основната причина да кандидатствам за кмет е, че не мога да стоя настрана и да наблюдавам как сегашните политици водят към дъното града, който обичам. Аз имам бизнес от 30 години и никога не съм искал да се занимавам с политика, но сега ще ми се наложи, защото искам промяна. Искам да направя Лондон по-добър, защото ще живея остатъка от живота си тук, моите деца ще израснат тук и ще бъда погребан тук. Причините ми се различават от тези на останалите кандидати. Те се стремят към поста, защото правят кариера в политиката, принадлежат към политически партии. Аз съм независим кандидат с независим глас, който сам финансира кампанията си да направи този град едно по-добро място. Имам страхотна политика, невероятни идеи и не мога да бъда развълнуван повече от мисълта да променя Лондон за добро“.

Първите 10 години от общо 20-годишния престой в Лондон Брайън работи като банкер в лондонското сити. Последните 10 се занимава с медии. В You Tube е от почти 10 години. 

„Нашите канали имат милиони абонати и милиарди зрители. Ние знаем как да представяме идеи чрез онлайн платформа. Освен това имаме много билбодрове, имаме и дигитален автобус, оборудван като студио, който обикаля по улиците. Пуснали сме листовки в пощенските кутии на милиони лондончани. Но също сме много добри в излъчването на видео материали в You Tube, Facebook, Instagram и знаем как пряко да контактуваме с гласоподавателите. Мисля, че това е бъдещето. Не е нужно да имате вестник, телевизионен канал или дори политическа партия „като портиер", за да разговаряте с гражданите. Ние влизаме в пряк контакт с гражданите. Правим това чрез нашите идеи, нашата политика и мисля, че 5 милиона лондончани вече са гледали нашите видеопослания и са консумирали нашия продукт. Ето защо смятаме, че ще спечелим на 6 май, защото изложихме нашите идеи пряко пред хората“, допълни Брайън Роуз в интервю за предаването „Събота 150“.

Каква е вашата платформа?

Лондончани ги е грижа за четири неща. Тях ги вълнува работата, престъпността, жилищата и транспортът. Аз виждам всичко през призмата на бизнеса. Работя 30 години в бизнес среда. Работил съм в автомобилната индустрия, в авиокосмическата индустрия, работил съм на Уолстрийт в Ню Йорк и в новия тип медии през последните 10 години. Знам как да възстановя икономиката на Лондон. Трябва да сте проактивен, т.е. да градите и да контролирате нещата, а не да реагирате след като нещо вече се е случило.

Искам да премахна платената зона за влизане на автомобили в центъра до 2022 година. Искам да премахна данъците за бизнеса. Да организирам огромни празненства през август, като поканя 20 милиона души в Лондон, за да покажем на света, че ние сме най-добрите в това, което правим. Искам активно да възстановя икономиката. Сегашните политици никога не са ръководили бизнес през живота си, те нямат представа как да съживят икономиката, а сме в една от най-тежките рецесии за последните 300 години. Това е голямата задача.

Улиците не са безопасни. Имаме деца, имаме 17-годишна дъщеря, имаме две момчета на 3 и 4 години, а деца биват пробождани с ножове по улиците на Лондон всеки ден. Това е шокиращо, всички трябва да се срамуваме от тази престъпност в града, а сегашният кмет не направи нищо за това. Имам план да изкарам допълнително 10 000 полицаи по улиците и да налея 100 милиона паунда от корпорациите директно в общинските центрове, за да се предоставят на тези тийнейджъри нови възможности, подходящ модел как да се подобри тяхното здраве и благоденствие, да им се предоставят други възможности, освен тази да станат престъпници.

Искам да изградя достъпни жилища. Имам чудесна концепция за построяване на сглобяеми къщи - те се конструират по поръчка в завод и се поставят на земи, които са собственост на компанията за обществен транспорт в Лондон. Имам набелязани места в Лондон, където мога да изградя тези жилища до седмици. Искам да построя 50 000 домове до Коледа, което е четири пъти повече от построените от сегашния кмет на Лондон. Ще построя повече домове за пет месеца, отколкото той построи за пет години.

И накрая транспортът. Общественият транспорт на Лондон е пред банкрут. Можем да го направим печеливш бизнес и знам как. Чрез така наречения инфраструктурен данък и вече споменатото използване на имотите на обществения транспорт и превръщането им в достъпни жилища. Лондон е печеливш град, а защо тогава транспортът е пред банкрут. Виждам толкова много стойност в този град, виждам огромен потенциал. Мисля, че Лондон може да бъде най-великият град на света, да задминем Ню Йорк, Лос Анджелис, Сао Пауло и Мадрид, но за това е нужно правилното ръководство и аз мисля, че мога да го осигуря.

Има неща във вашата платформа, които някои биха оспорили, като например споменатото премахване на таксата за автомобили в центъра, което ще разгневи природозащитниците, а четох, че сте и против локдауните?

Не бих казал, че съм против това или против онова. Налице е лидер, който е готов да представи решения и нововъведения. Миналата година, когато цялата страна беше затворена с локдауна, не видях нашият кмет, нашият премиер или който и да било друг да излезе с нови идеи как да намерим начини да върнем по безопасен начин хората обратно на работа в определени сектори. Как да върнем по-младите хора обратно на работа. Не видях инициатива от нашите лидери. Те изглежда имаха по един отговор на един проблем.

Да кажа отново - искам да намирам решения, нови идеи, това е работата на кмета. Искам да намеря начини за безопасното връщане на хората обратно в Лондон. Да върнем хората обратно в офисите. Хората в лондонското сити, където работех, са финансовият двигател не само на Лондон, но и на Обединеното кралство. Искам да намеря решения за пряка работа с бизнеса. Сегашният кмет на Лондон не обича бизнеса. Той се опитва да облага бизнесмените с данъци, да ги глобява. Мисля, че това е погрешно. Лондон е изграден върху бизнеса.

Помага ли ви това, че имате българка за съпруга, да разбирате по-добре малцинствата?

Аз идвам от Америка, Мариана идва от България. Този град е изграден от хора, дошли от други държави. От римляните, от викингите, от келтите, от саксонците. Всеки е дошъл тук от различно място, за да направи този град велик. Аз обичам разнообразието, ценя го високо. Винаги искам да знам мнението и на другите. За последните 10 години в това студио чух толкова много мнения на хора от различни страни, различни религии, различни етноси, различни философии и съм ги слушал по 2-3 часа, без да ги прекъсвам. Техните идеи станаха и мои идеи. Аз обожавам факта, че в този град има хора от целия свят. Ето защо сме и по-силни заедно. Когато наблюдавам Европа, понякога виждам градове, в които няма такова разнообразие. И не мисля, че те са силни, че се развиват бързо, че се променят към по-добро.

Мариана и Брайън се срещат преди около 13 години

„Брайън дойде в магазина, в който работех - „Долче и Габана“ на Бонд Стрийт - и ... беше любов от пръв поглед. Отне му шест месеца да ме попита да излезем заедно и оттогава сме все заедно... В кампанията го поддържам по всякакъв начин. И Брайън често казва, че аз съм в основата на всичко, което се случва. Ако вкъщи децата не са добре или каквото и да било друго, аз усещам, че съм тази, която държа всички заедно. Моята подкрепа, моите думи, вечерните разговори, които водим преди да заспим, му дават сила и вдъхновение да прави това, което прави... Ние и двамата сме емигранти и си устроихме живота в този град. Много добре знаем какво е да кандидатстваш за Национален осигурителен номер и издаването му да бъде забавено или пък да кандидатстваш за паспорт. Минали сме през всички неща, през които минават емигрантите“, разказа Мариана за програма „Хоризонт“.

Общо кандидатите за кмет на Лондон са 20. Освен Брайън Роус, който притежава канала London Real YouTubе, има и двама истински ютюбъри - Нико Омилана с около 3,5 милиона последователи, и Макс Фош с близо половин милион последователи. Към екзотичните кандидати можем да включил още сатирикът, известен под името граф Бинфейс, привърженикът на конспиративни теории и брат на бившия лидер на лейбъристите Джеръми Корбин - Пиърс Корбин, и не на последно място актьорът Лорънс Фокс, който открито призова хората да не спазват локдауните. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна