Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Испания само за три месеца са закрити 137 500 работни места

Снимка: архив

Пазарът на труда в Испания продължава да страда от пандемията от Covid-19.

В Деня на труда бе отчетено, че от януари до края на март, само за три месеца тази година в страната са закрити 137 500 работни места.

Данните на Националния статистически институт показват, че расте и броят на семействата, в които всички членове са безработни.

През първото тримесечие още 29 200 домакинства са добавени към 1 226 000, в които никой няма работа.

Общият брой на безработните в страната е 3 654 000, което означава близо 16% безработица.

Спада и броят на активното население, което работи или търси работа. За трите месеца то е намаляло с 203 400 души. Кризата засяга предимно жените, младите хора и тези над 50 години.

При по-възрастните безработицата става постоянна, тъй като повече от половината не са успели да си намерят работа в продължение на година.

Потърпевши са всички сектори, с изключение на услугите.

Сред регионите с най-много безработни са Валенсия и Андалусия, а най-много нови работни места са открити в Мадрид и Каталуния.

Със 75 600 души са се увеличили онлайн работещите от къщи. Над 1 960 000 имат вече гъвкаво работно време, което им позволява да отсъстват по-често от офисите.

Кризата напълно промени пазара на труда в Испания. Заради различни ограничения в опит да се спре разпространението на коронавируса 2 146 100 души са работили от домовете си повече от половината от дните от януари до март.

С 12 300 са намалели самоосигуряващите се лица за първото тримесечие на годината и с още 29 900 през последната година.

Премиерът Педро Санчес обаче е оптимист и въпреки високата безработица, акцентира на факта, че „ 600 000 работни места са възстановени от началото на пандемията“.

От своя страна синдикатите настояват правителството да удължи мерките за защита на заетостта, докато икономиката започне да се възстановява.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!