Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МузикАртисимо фест – нов значим музикален форум на столичната културна сцена

На 15 май в Софийска градска художествена галерия световноизвестният български цигулар Светлин Русев, концертмайстор на Оркестъра на Романска Швейцария, ще открие новия музикален форум МузикАртисимо фест с концерта СОЛО. За първи път в столицата знаменитият цигулар ще изнесе изцяло солов рецитал с прочути творби от Й.С. Бах, Н. Паганини, Й. Изаи, А. Жоливе.

Втората фестивална вечер, 16 май, ще представи петима млади музиканти – лауреати на редица национални и международни конкурси: Ивайло Василев (пиано), Лора Маркова (цигулка), Виктор Теодосиев (валдхорна), Деметра - Анджелика (перкусии) и Момчил Пандев (виолончело).

Ще има и концерт на 18 май, навръх рождената дата на великия бас Борис Христов. Четирима изключителни български оперни певци ще почетат паметта му със специален концерт. Участниците в това знаково музикално събитие са: Божидар Божкилов (бас), Виолета Радомирска (мецосопран), Михаил Михайлов (тенор), Стефани Кръстева (сопран).

„МузикАртисимо фест безспорно ще обогати културната сцена на София – той е насочен към представянето както на изключителни образци на българското и световно музикално изкуство, така и към младите таланти на България. Жанровото разнообразие е един от отличителните белези на новия фестивал – публиката ще има възможността да се наслади на синтез между изкуствата, на световни музикални премиери и интересни сценични предизвикателства“ – разказва създателят на фестивала Мила Павлова. МузикАртисимо фест се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура“.

Почти веднага след приключването на първата част на фестивала в София ще бъде открито и 12-то издание на „Дни на музиката в Балабановата къща“ в Пловдив. Първият концерт пренася събитието посветено на Борис Христов в Пловдив на 19 май. Следващата среща е на 20, а концертът е наречен „Майсторството на майсторите“. Включва сонати на Йоханес Брамс в изпълнение на цигуларя Марио Хосен и пианиста Адриан Йотикер. Тази година хоровата линия в програмата ни отвежда към концерт на Академичен смесен хор „Гаудеамус“ с диригент Весела Гелева. На 2 юни пловдивчани за първи път ще посрещнат Виктория Василенко и Сергей Редкин като клавирно дуо. Първата част концерти ще завърши на 5 юни, когато ще гостуват „Парижки солисти“ с френска програма – Дебюси, Равел, Кантелуб, Валтер. Добре познатият обоист Давид Валтер този път пристига с партньорките си Елен Валтер (сопран) и Марина Сакаи (пиано). Последните три концерта са в Малката базилика.

В звуковия файл чуйте какво сподели Мила Павлова.


Галерия

Най-четени