Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дългите пътувания на Омар Соса

През 2009-а Омар Соса прави турне в Източна Африка. Там, във всяка една от деветте страни, той записва местни музиканти. Резултатът излиза на пазара чак сега под името „Едно Едно източноафриканско пътешествиепътешествие”. За него това е уникална възможност:. „В живота нещата рядко се повтарят и затова трябва да изживеем всеки миг”, казва Соса при представянето на албума си на живо в студиото на френското обществено радио ФИП. 

Началната му идея е била да има аранжименти за струнен оркестър, но всеки път, когато се захващал да пише музика, си е давал сметка, че това е било излишно. Не е имало нужда от допълнителни цветове, защото всичко е било достатъчно наситено. Колкото и невероятно да звучи, в този момент Омар Соса си дава сметка, че не е готов да добави и своите „подправки” и това му отнема 10 години. 

Със снимките и видеата, които се правят тогава, се създава документалния филм „Спомен от Африка”, където се разказва в целия творчески процес. Оттогава досега го акомпанира перкусионистът Стив Аргуейес, който по думите на Соса, усеща със сърцето си това, за което и самият Омар не си дава сметка. Благодарение на него и на останалите музиканти, с които работи, те успяват да пресъздадат това пътуване през различни култури. Това е пътуване в което няма край. „Всяка нова подправка, която привнася в живота ни нови усещания, помага да се разшири и музикалният ни поглед към него”, продължава Соса.

Ако се завърнем към младите му години в консерваторията в Хавана, такъв поглед за Соса е американският джаз, който те предпочитат да наричат съвременна класическа музика - поне пред своите преподаватели, когато ги хващат да я интерпретират. Омар Соса не влиза в джаза направо, а благодарение на група „Иракере”. По същия начин е и навлизането му в уърлд музиката. Това се случва след първото му посещение в Сенегал, където е поканен в дома на един от местните музиканти на вечеря. Храната е сервирана в един общ голям съд и всички се хранят с ръце. Соса си казва - след като това може да се направи с храната, защо да не може да се направи и с музиката? Никой на никого не пречи, а всеки се радва на това което има.

В един скорошен разговор на Соса с неговия колега и приятел Паоло Фрезу, Омар признава, че Африка е гръбначният стълб на неговата музика, енергията на ритмите от Африка присъства във всички негови творби. „Другото нещо е темпото, в Африка едно парче може да продължава и 15 минути - композициите не са ограничени във времето. Има място и за танц, защото цялата музика е свързана с природата, с живота на хората - тя е част от всичко това” - допълва Соса.

Слушайки и тази музика на Омар, дори и да не запомним имената на всичките му партньори и да не правим почти никаква разлика между страните им, едно е сигурно, и то е, че красотата е навсякъде. Стига само да сме любопитни да я потърсим и споделим. Останалото е просто джаз. Слънчев джаз+. С премиерни излъчвания от пътуването на Омар Соса в петък 7 май от 23 ч. само тук, по Радио София.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени