Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондон изпраща на Индия още 1000 кислородни вентилатора

Лондон, 21 април 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Обединеното кралство заяви в неделя, че изпраща допълнителни 1000 кислородни вентилатора до поразената от коронавируса Индия, съобщи АФП.

Великобритания вече изпрати 495 кислородни концентратора и 200 вентилатора до Индия, тъй като страната се бори с опустошителния скок на случаите на коронавирус и доставя три по-големи производствени единици, наречени кислородни фабрики.

"Ще изпратим още един пакет от 1000 вентилатора, много скоро," заяви външният министър Доминик Рааб пред Би Би Си.

Рааб ще се срещне с министъра на външните работи на Индия Сурахманям Джайшанкар в понеделник на преговорите на Г7 в Лондон. Премиерът Борис Джонсън също трябва да проведе виртуална среща с индийския си колега Нарендра Моди, след като отмени пътуването до Ню Делхи в светлината на здравната криза.

Великобритания ще направи всичко, което може, в "часа на нужда" на Индия, каза Рааб, въпреки че правителството казва, че понастоящем няма резервни ваксини срещу коронавирус. Великобритания е дом на голяма индийска диаспора, която се мобилизира с призиви за набиране на средства за подпомагане на доставките на кислород и защитно оборудване до болниците в Индия.

Междувременно членовете на Британската асоциация на лекарите от индийски произход (BAPIO) започнаха да провеждат дистанционни консултации с пациенти, които се нуждаят от неотложна помощ в Индия, за да облекчат натоварването на тежко притиснатите там медици.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна