Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Киргизстан съобщи за 46 жертви на конфликта по границата с Таджикистан

Президентът на Киргизстан Садир Жапаров посещава пациенти, ранени по време на сблъсъците на границата между Киргизстан и Таджикистан, в болницата за травматология и ортопедия в Бишкек, 1 май 2021 г. Двете страни се договориха на 1 май да изтеглят войските си от граничната зона.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

46 са официално съобщените жертви от страна на Киргизстан след ескалацията на напрежението по границата с Таджикистан по-рано през седмицата

Министерството на извънредните ситуации в Бишкек съобщи и за над 100 опожарени или вандализирани сгради, сред които училища, магазини, гранични пунктове и полицейско управление.

До нападения срещу киргизки села се стигна след ескалация по дълго оспорваната граница. По случая са образувани 11 дела срещу граждани на Таджикистан. Към момента Душанбе не съобщава за жертви и щети от тяхна страна.

Според властите в Киргизстан договореното в петък прекратяване на огъня се спазва, като са освободени и взети за заложници жители на гранични села.

Много места по близо 1000 километровата граница между двете страни са обект на спорове. Заради ескалацията на напрежението, до която се стигна заради спорове за ключова водноелектрическа централа, Бишкек евакуира 30 000 свои граждани от региона. 

Двете страни се договориха на 1 май да изтеглят войските си от граничната зона.

Киргизстан обяви национален траур на 1-2 май за убитите по време на въоръжения конфликт на границата с Таджикистан. В президентския указ за обявяването на дните на траур се отбелязва, че в резултат на въоръжения конфликт от 29 до 30 април на границата "има многобройни жертви и наранявания, както сред цивилни, така и сред военнослужещи".

Ранените са над 120. Основната част от загиналите са цивилни. 

Премиерът на Киргизстан Улукбек Марипов нареди да се организира непрекъснато снабдяване със стоки от първа необходимост за регионите, пострадали по време на въоръжените сблъсъци с Таджикистан.

Настоящата ситуация в региона се оценява като стабилна, отбелязва ТАСС.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна