Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 25 април - 2 май 2021

Първо място за Ники Русев
Снимка: Руска федерация по катерене

Николай Русев е новият европейски шампион в боулдъра при младежи 14-15 години. В неделя 15-годишният катерач направи зрелищен финал и предизвика овациите на публиката, както и ласкавите думи на домакините в Перм, Русия. 

"Красота, браво, невероятно!" - повтаряше коментаторът в студиото. На победния топ българинът се обърна, висейки на една ръка, и поздрави публиката като козирува.

В същата група, Youth B, Николай Ангелов и Боян Киров на полуфинала се класираха 9-и и 10-и, на крачка от финал. За тях това беше първо участие при юношите.

Във възрастовата група 16-17 г. докрай раздаде сили Слав Киров, с което успя да завоюва бронза в трудността. При девойките четвъртото място там бе заето също от наш катерач - 16-годишната Алекс Тоткова.

Състезанието започна на 1 май и ще продължи до 5 май. Участват близо 300 катерачи от 19 европейски страни.

Бронзов медал за Слав Киров

Сред по-високите категории маршрути, изкатерени на скалите у нас през последните дни, ще отбележим:

* Владислав Ангелов с две линии - “Марс” 8а+ и “Те тва е” 8а+, Врабча;

* Стефан Колев - “Те тва е” 8а+, Врабча;

* Стефан Стоянов - “Top ten” 8а, Враца.

Юбилей: 35 години от първото българско изкачване на осемхилядник

Навършиха се 40 години от първото бъларско изкачване на осемхилядник. На 30 април Христо Проданов, който 3 години по-късно ще стане първият българин на Еверест, изкачва Лхотце. Това е и първата българска национална експедиция в Хималаите. 38-годишният алпинист достига върха сам и става един от първите в света, изкачили Лхотце без допълнителен кислород. Най-близо до върха в първата и единствена атака достигат Огнян Балджийски и Методи Савов - 8200 м. След изкачването на Проданов, ръководител на 21-членния екип, експедицията е прекратена. Тя е посветена на 1300-годишнината от създаването на българската държава.


ПО СВЕТА

Послкият ски-алпинист Анджей Баргиел и Йендрек Барановски направиха премиерно изкачване на шестхилядника Яваш Сар 2 (6178 м) в Пакистан и се спуснаха по западната му стена със ските си. Базовият лагер е бил на 5100 м. Следващата цел за Баргиел, който през лятото на 2018 г. осъществи първото спускане със ски от К2, е шестхилядника Лейла Пик, също в Каракорум.

Спускането на Баргиел

Добър напредък осъществява триото, което се опитва да изкачи Дхаулагири по премиерен маршрут. Румънците Хория Колибасану и Мариус Гане, и словакът Петер Хамор изградиха и Лагер 3 (6300 м) по неизкачвания досега Северозападен ръб. Това е с около 100 метра повече от височината, до която те достигнаха при опита си през 2019 г.

Към Дхаулагири

На Еверест, докато шерпите фиксират парапетите в последния участък до върха, мнозина от Базовия лагер бяха откарани в болница заради коронавирус. Въпреки това, непалските власти продължават издаването на разрешителни, чийто брой набъбна до над 400.

Алекс Чикон започна вече аклиматизацията си, неговата цел е изкачване без допълнителен кислород и над Базов лагер мисли да се придвижва сам.

В Базовия лагер пристигна и звездният дует Килиан Жорнет и Давид Гьотлер - испанският ултрабегач и германският алпинист обединиха усилия, за да направят нещо интересно на Еверест. По непотвърдена информация ще опитат да преминат по част от Западния гребен и след това да изкачат Лхотце, но двамата не са обявили официално плановете си. Каквото и да са си наумили, то твърде вероятно ще е най-интересното на Еверест този сезон предвид биографията и на двамата.

---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени