Eмисия новини
от 15.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нова система за третиране на строителните отпадъци във великотърновкото село Леденик

Строителни отпадъци
Снимка: ЕПА/БГНЕС

С нова система за третиране на строителните отпадъци Община Велико Търново планира решаването на 50-годишния проблем с депото в село Леденик. 

Според МОСВ капацитетът на депото за строителни отпадъци в село Леденик е изчерпан. При нерегламентираното разширение е унищожена земеделска земя. Направени са предписания от РИОСВ и Басейнова дирекция, които не са изпълнени години наред, а местните хора готвят протести. 

За новата система за строителни отпадъци Община Велико Търново не е изготвила оценка на риска, а на проведеното обществено обсъждане хората от Леденик не дадоха съгласието си, посочи общинският съветник от “Демократична България“ Елена Чамуркова.

Великотърновският общински съвет взе решение за частично изменение на Общия устройствен план на селото като начална процедура за изграждане на новата система за третиране на строителните отпадъци.

Площадката ще се намира на километри от първите къщи в село Леденик, а третирането на строителните отпадъци включва разпределянето им в контейнери за разделно събиране и последващо транспортиране към специализирани заводи, като сегашното депо ще бъде рекултивирано, поясни екологът на общината Зорница Кънчева.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.