Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Биоразградими чинии за топли и студени храни правят българи от бирен малц

Издържат повече от 3 часа след сипване на сосове, салати, супи

Снимка: zerowastebulgaria.org

За 3,5 години членове и доброволци от сдружението „Нулев отпадък“ са организирали над 150 събития, свързани с кампании по намаляване на пластмасата и въобще на отпадъците. С подобна цел са създадени интерактивни презентации, насочени към информираността на учениците за рециклирането на материалите и опазване на природата.

Преди около 2 години компанията Zero Wave започва да произвежда 100% биоразградими, компостируеми и годни за консумация чинии и прибори за хранене, създадени от остатъчен малц, останал след производството на бира. За това разказа пред Радио София Денимир Димитров, управител на сдружението „Нулев отпадък“ и създател на компанията Zero Wave.

Конструирали са и са създали специфична машина. С нея вече се правят чинии от бирения малц, 95% от който обикновено се изхвърля. Посудата е подходяща за супи, салати, сосове – както студени, така и топли. Издържа повече от 3 часа, след сипването на консистенцията.

От Zero Wave вече предлагат продуктите на компании и партньори от Западна Европа.

Неслучайно креативните природозащитници са финалисти в конкурса за иновативно предприятие на годината. Печелят и в други финансиращи програми у нас и в чужбина.

Чуйте повече по темата от разговора на Лили Големинова с Денимир Димитров.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени