Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Барселона ваксинират Националната полиция и Гражданската гвардия с ваксината на Moderna

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От днес в Барселона започва ваксинацията на агенти на Националната полиция и Гражданската гвардия с ваксината на "Модерна" (Moderna). Това стана възможно, след като Висшият съд на Каталуния разпореди на регионалното правителство в срок от 10 дни да започне да ги ваксинира, така както са ваксинирали и Каталунската полиция.

Служителите на Каталунската полиция бяха ваксинирани преди близо месец по изричното нареждане на регионалното Министерство на здравеопазването.

Ваксинацията на агентите от Националната полиция и Гражданската гвардия обаче бе отложена с аргумента, че първо трябва да се ваксинират най-уязвимите групи от населението.

Това не е първият случай, в който регионалното правителство на Каталуния пренебрегва испанските подразделения на Полицията. След обжалване от страна на синдикатите, че се чувстват „отделени и унижени”, Висшият съд на Каталуния се произнесе миналия вторник, че те също незабавно трябва да бъдат ваксинирани.

В цяла Испания днес се разпределят между регионалните правителства 1 750 000 дози от ваксината на „Пфайзер” (Pfizer). С пълна ваксина вече са близо 10% от населението, а с една доза почти 25 на сто.

Пандемията като цяло се стабилизира, честотата на заразяване е средно 230 случая на 100 000 жители , но има региони като Страната на баските, където надвишава 700 случая на 100 000 жители.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна