Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврокомисията привика посланика на Русия

| обновено на 03.05.21 в 15:10
Снимка: архив

Европейската комисия привика посланика на в ЕС Владимир Чижов да се срещне с генералния секретар на Европейската служба за външна дейност във връзка с въвеждането от Русия на контрасанкции срещу европейски служители.

Това съобщи на брифинг говорителят на външнополитическата служба на ЕК Петер Стано.

"Да, по отношение на руските санкции, ние поканихме постоянния представител на Русия, който ще се срещне с генералния секретар на Европейската служба за външна дейност днес следобед," каза той.

Сред санкционираните от Русия са председателят на Европарламента Давид Сасоли и заместник-председателят на Еврокомисията Вера Йоурова. 
В съвместно изявление, разпространено в петък, председателите на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, Европейския парламент Давид Сасоли и Европейския съвет Шарл Мишел осъдиха категорично това решение и го определиха като "неприемливо, лишено от правно основание и напълно безпочвено". Тримата подчертаха, че ЕС си запазва правото на ответни мерки.
Външните министри на страните от ЕС ще обсъдят на предстоящото заседание на Съвета на ЕС на 10 май действията на Русия, включително контрасанкции срещу граждани на ЕС и служители на ЕС.

"Европейският съюз винаги предпочита да намери общ отговор, този въпрос ще бъде обсъден на предстоящото заседание на Съвета по външни работи на ЕС следващия понеделник," каза той.

Тази тема ще бъде обсъдена и на срещата на върха на ЕС на 25 май.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени