Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Флориан Шмидц: Журналистите не бива да се доверяват на политиците, а да показват проблемите

Снимка: Личен архив

На журналистите на Балканите е трудно - например да контактуват с властите, да изберат правилен събеседник. Свободата на словото в този регион като цяло е доста ограничена в сравнение със Западна Европа. Липсва обективност.

Това изтъкна от собствен опит Флориан Шмидц, който от 8 години живее в Гърция и работи основно за „Дойче веле“, но също така и за други медии. Признава, че среща доста предизвикателства в своя професионален път, защото за западния свят Балканите и Източна Европа са „една черна дупка“. Във времената на мигрантската криза и конфликтите между балканските държави, работата му е станала по-интересна, но и доста по-предизвикателна.

„Иска ми се журналистите да са по-отворени да пътуват, за да могат със собствените си очи да видят обстановката, а не просто да предават стереотипите и информация от други медии. Тази трансгранична журналистика е изключително важна за нашата аудитория. Помага й да разбере спецификите на проблемите и да не се губи. Не бива да бъдем националистически настроени, да се губим в античната история. Трябва да се фокусираме върху политическите проблеми и развитие, които са се случили през последните 150-200 години. Като медии трябва да игнорираме тези бивши конфликти и да се фокусираме върху съвместната работа. Трябва да започнем да задаваме въпроси, които са насочени не само към останалите страни, но и към себе си – необходимо е да сме самокритични.“

Признава, че като журналист се води от своето любопитство, говори с хората, търси за събеседници специалисти, които са по-компетентни до даден въпрос или тема.

„Когато прочета дадена информация в българска или северномакедонска медия, първата ми реакция не е да повярвам в тези думи безусловно, вдигам телефона и се обаждам на колега журналист от тази държава. Трябва да се задават много въпроси. Това е нашата работа.
Колкото повече говорим на европейско ниво и обменяме знания с колеги, толкова по-добре. Ситуацията можеше да е много по-лоша. Правил съм много репортажи, видеа с хора, които са готови да кажат истината на висок глас. Необходимо е да им дадем думата, за да могат да дадат пример на тези, които нямат смелост да го направят.“

По думите на Флориан Шмидц работата на журналистите е не да говорят с политиците и да им се доверяват, мисията ни е да разследваме всички платформи на дадения проблем, да чуем всички гледни точки. А чак след това да направим изводи.

„Медиите в този регион са пристрастни. Като хора можем да симпатираме на дадена идея, но като журналисти нямаме това право. Какво ми помага в такава ситуация – разговарям с колеги, които имат противоположни мнения. Това ми помага да разясня идеите си, да ги защитя , но и да науча тезата на останалите. Да видя дали и къде греша. Много е важно за един журналист да бъде самокритичен и постоянно да учи. Ако не го прави той лесно ще се превърне в оръжие или на правителството или на опозицията. Бъдете верни на себе си, бъдете обективни и винаги прожектирайте тази обективност върху нещата, които виждате“, допълни журналистът пред Радио София.

Шмидц подчерта, че медиите трябва да представят мненията на експерти, учени, да покажат на аудиторията къде е проблемът и да акцентират върху него.

„Заплатите в региона на Балканите не са високи, а напрежението е голямо. Но всички журналисти трябва да осъзнаят, че имат защитата на европейските институции и да вършат работата си съвестно.“

С Флориан Шмидц разговаря Луиза Лазарова.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.