Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испания е на 29-то място по свобода на медиите, но според местните журналисти проблемите остават

Международният ден на свободната преса се чества в Испания тази година в особено чувствителен момент. Преди няколко дни двама испански журналисти бяха отвлечени и убити в Буркина Фасо, което предизвика гневни реакции от страна на гилдията. От Федерацията на журналистите и Асоциацията на информационните медии припомниха, че свободата на печата и обективното отразяване на събитията са гаранция за демокрация и социално развитие.

Според „Репортери без граници“ Испания е на 29-о място от страните с най-голяма медийна свобода. Въпреки това журналистите считат, че все още нямат достатъчно сигурност, за да упражняват професията си спокойно. Статистиката показва, че на най-голям натиск и заплахи са изложени жените журналисти. На всички им се налага да се борят и с дезинформацията.

От Федерацията на журналистите настояват за свободата да работят без политически обвинения и възможността да са обективни, което гарантира правото на информация на всеки един испанец, залегнало в Конситуцията на страната.

„Това обаче не може да се случи, докато има риск да умрете “, каза говорителят на Amnesty International в Испания Андрес Сарагоса. В интервю за Националното радио той посочи значимостта на професията и изрази съжаление, че все още има "правителства, които използват закони, за да преследват журналистите".

Сарагоса разкритикува Иран, Северна Корея и Китай, където липсата на прозрачност и информация успя да допринесе за бързото разрастване на пандемията от Covid-19 в световен мащаб.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна