Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предсрочни избори за местен парламент в Мадрид

Предвидени са зелени коридори за възрастни хора

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес в Мадрид се провеждат предсрочни парламентарни регионални избори, след като премиерът в оставка Изабел Диас Аюсо разпусна местния законодателен орган на 10 март. По този начин тя предотврати искането на вот на недоверие, което Испанската социалистическа работническа партия смяташе да внесе заедно с партия „Гражданите“.

Повече от пет милиона души имат право на глас, но колко от тях ще стигнат до изборните урни е трудно да се каже, тъй като днес в Испания е нормален работен ден.

Според Уставa на работниците (член 37.3) и Кралският указ 605/1999 от 16 април работещите гласоподаватели имат право на платен отпуск „за времето, необходимо за изпълнението на активно избирателно право“. Той варира между 2 и 4 часа в зависимост от местонахождението на избирателната им секция.

Изборният ден започва в 9 и завършва в 20 часа. От 10 до 12 гласуват хората над 65 години и рисковите групи, а от 19 до 20 болните от Covid-19.

Препоръчително е бюлетината да се донесе от къщи, запечатана в плик, за да не се губи време, но може да се попълни и на място. Завесите на кабините , в които се гласува ще бъдат свалени, за да се проветряват по-лесно. Установени са еднопосочни потоци, маркирани на земята, за да се избегнат контакти. Почистването и дезинфекцията на кабините ще се извършва на три часа. Всеки избирател ще получи втора маска от избирателната комисия, която е длъжен да постави върху своята. Максималният брой гласоподаватели на всяка избирателна секция не трябва да надвишава 750 души, а 4 500 агенти на Националната полиция, 1 400 служители на Общинската полиция и 2 200 от Гражданската гвардия ще следят за сигурността в изборния ден.

В Испания вече над 5 милиона души са напълно ваксинирани срещу Covid-19, сочат официалните данни. От Министерството на здравеопазването съобщиха, че почти 5,1 души са имунизирани, което представлява почти 11 процента от населението на страната.
Освен това една четвърт от хората в Испания - 12 милиона души, са ваксинирани с поне една доза. Властите съобщават също, че са използвани 97 процента от ваксините, които страната е получила - общо 17 милиона и половина.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна