Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надлез рухна в Мексико Сити при преминаването на влак на метрото

| обновено на 04.05.21 в 19:58
Десетки са пострадалите в трагичния инцидент.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Няма данни за пострадали български граждани при инцидента в метрото на Мексико сити, съобщиха от пресцентъра на външното ни министерство.

23 души загинаха, а над 60 са в болница след катастрофата. Надлез се е срутил в момент, в който по него е преминавало метрото. Сред жертвите има и деца. Прокуратурата в Мексико започна разследване.

Инцидентът е станал в 10.30 вечерта в понеделник по линия 12 близо до станция Оливос в югоизточната част на Мексико Сити.

Картината от мястото - разрушения в облаци прах и вагони, висящи от надлеза върху булеварда отдолу.
 
"Прокуратурата започва разследване на всички обстоятелства, ще събере всички експертни оценки, за да се изясни както точно се е случило при инцидента на метролиния 12".
съобщи кметицата на столицата Клаудия Шейнбаум от местопроизшествието и подчерта, че пожарникари и други екипи работят в търсене на оцелели.

Впоследствие спасителните работи бяха спрени заради нестабилността на вагоните.

Пристигнаха над 30 линейки, болниците в района бяха поставени в готовност да приемат множество ранени. Гражданите на мегаполиса бяха призовани да избягват района на инцидента.

5,5 милиона души използват всеки ден метрото на Мексико сити. То е с 12 линии и 195 станции.

Местни медии пишат, че е имало сигнали за грешки в планирането и строителството на линия 12, на която стана инцидентът и настояват за щателно разследване. Отбелязват също, че проектът е осъществен, когато начело на града е бил Марсело Ебрард, настоящият външен министър на Мексико. Той изрази солидарност със засегнатите от трагедията и също настоя виновните да поемат отговорност.

ЕПА/БГНЕС

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна