Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Справихме се с третата вълна на Covid-19

Премиерът в оставка предупреди за мигрантски натиск по границите ни

| обновено на 04.05.21 в 12:30
Снимка: БГНЕС

В брифинг на здравния министър в оставка Костадин Ангелов днес се включи и премиерът в оставка Бойко Борисов. Той заяви, че България успешно се е справила и с третата вълна на Covid-19 и вече е нискорискова страна.

"Можем с чест да кажем, че сме приключили и третата вълна с намаляването на заболелите и в същото време, когато институтът "Робърт Кох" ни вади от рисковата група, от тази нощ ние сме при нискорисковите. Сега може нашите критици да погледнат с какви мерки другите държави са на нашето ниво".

По думите му България ни е сред нискорисковите страни от тази нощ. Премиерът в оставка се позова на изследване на Института „Роберт Кох“, което е преместило България сред държавите с нисък риск за Covid-19.

Борисов припомни, че този добър резултат у нас е постигнат с много по-леки мерки, отколкото в останалите страни, където е имало пълно затваряне.

Премиерът в оставка предупреди и за мигрантски натиск по границите ни с Гърция и Турция, като само за последните дни са заловени над 320 нелегални мигранти.

В същото време той обвини новите сили в парламента, че не мислят достатъчно за пандемията, а са влезли в сговор, за да има служебен кабинет.

„Идвам на темата ЦИК. Там пък чух, че, ако не се сговорят петте партии, и тука вече излиза много наяве, че за всичко друго се сговориха, но за правителство - не. Та да има служебно правителство. Естествено, че председател на ЦИК трябва да е първата политическа сила – това сочи демокрацията, с най-много четири човека. Не знам и това как ще го направят да ги изгонят и тях. Но ако не се договорили, видите ли, а те ще се договорят, ще взимат сферата от тотото, ще слагат шест топчета и ще джуркат и който му се падне председател…Дотам я докараха, страхотно изборно законодателство, ще джуркаме топчета, за да определяме шеф на ЦИК. Ние се готвим за всякакви правила, каквито и да ни сложат, аз като спортист знам, че съдията, колкото и да ти пречи, в края на краищата, ако играеш добре, победиш“, коментира премиерът в оставка, който смята, че, животът на това Народно събрание се удължава изкуствено.

Премиерът в оставка заяви, че животът на това Народно събрание се удължава изкуствено:

"Всички знаят, че отиват на избори, а продължава парламентът да приема разни работи. Предполагам, че нарочно ще го бавят още, за да приемат още неща, които да задължат Бюджета".

Бойко Борисов призова симпатизантите си да не се се включат в подготвяния протест срещу последните промени в изборните правила.

„Само за последните 3 дни имаме 323 предотвратени опити за влизане на нелегални мигранти в България. Казвам го за моите опоненти това, защото към днешна дата имаме нулева допусната нелегална миграция. Това е постигнато с огромни усилия на нашите славни граничари, за което им благодаря. Натискът е страховит, нападат отвсякъде - от Гърция и Турция. Нека тези, които утре ще правят служебно правителство, да имат едно наум, че хората в другите държави много внимават в нашите изказвания, когато ги молиш за помощ, когато ти трябват“, заяви още Борисов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна