Eмисия новини
от 15.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Хакатон събира иновативни идеи за устойчива градска мобилност

Снимка: Inno Air Challenge

От 2 до 4 юни 2021 г., в рамките на Европейската зелена седмица, ще се проведе Хакатонът Inno Air Challenge: Making urban mobility smarter, чиято цел е да предизвика хората с технологични знания и умения да потърсят смели и иновативни решения за бъдещето на градската мобилност.

С хакатона търсим решения, които да ни предоставят един по-устойчив и привлекателен за гражданите градски транспорт или такива, които да интегрират градската мобилност като комбинация от различни начини за придвижване в града - например чрез електрически тротинетки, велосипеди или пеша.

Тези опции за придвижване са много по-щадящи околната среда и здравословни за ползвателя.


Търсим идеи от граждани и нямаме ограничение нито във възрастта, нито в професията. Участниците трябва да имат технически умения, иновативни идеи и желание да ги защитават и реализират”, казва Саня Раева от Асоциация за развитие на София, които са част от организаторите.

В хакатона могат да се включат отбори от двама до пет участници, които имат технически умения, визия за бъдещето и креативни идеи. Екипите могат да се регистрират до 31 май 2021 г.

Наградният фонд е на обща стойност 18 000 лева. Отборът, спечелил първо място, ще получи 10 000 лева, второто място - 5 000 лева, а третото - 3 000 лева.

Чуйте повече в разговора на Лили Големинова със Саня Раева.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.