Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Списание „Подслон“ - място за разговор за психичното здраве чрез литература и изкуство

Снимка: spisaniepodslon.com

На българския книжен пазар вече може да бъде намерено списание „Подслон“ - място за разговор за психичното здраве чрез литературата и изкуството. Това е място за размисъл, споделяне и себеизразяване.

Списанието е вдъхновено от излизалото през XIX век издание „Екселсиор“ - литературно списание на Кралската институция за душевноболни „Джеймс Мъри“ в Шотландия. Представяйки писанията на пациенти в продължение на повече от двайсет години, списанието се бори с митовете за психично заболяване и здраве и се стреми към по-реалистично представяне на хората, смятани за „луди“, в обществото.

“Списанието е вдъхновено от докторантския ми проект. В моята дисертация, разглеждат списания и вестници, които са писани, редактирани, а понякога и изцяло  печатани от психиатрични институции през XIX век във Великобритания и Америка, а по-късно в Испания и Франция, практиката се разпространява, но моят фокус е върху англоезичните страни”, казва в ефира на Радио София Мила Даскалова, която заедно с Надежда Тричкова създава списанието.

По думите ѝ това се е използвало донякъде като терапия, работата по писането, печатането и самото четене на литература по това време се счита з терапевтично, защото помага на пациентите да се разсеят от неприятните си мисли.

Също така тези издания играят много важна роля и в живота в институциите, защото създават усещане за сплотеност, за общност. По това време, както и днес, хората с психични заболявания, са били в страни от обществото, не са били много добре разбрани.

Точно ролята на тези печатни издания върху хората впечатлява най-силно Мила Даскалова и от там идва идеята за създаването на такова списание в България, където на хората с психични проблеми не се обръща достатъмно внимание.    

Чуйте целия разговор на Лили Големинова и Ангелина Грозева. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени