Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веселина Кавръкова: Опазването на природата не е устойчиво

Снимка: Шевкие Чакър

"България и страните от Централна и Източна Европа пазят голямо природно богатство. В Европа ние с колегите наричаме региона "зеленото сърце на Европа", защото тук все още е останало много и това го виждаме в покритие на европейската екологична мрежа НАТУРА 2000. Тя опазва ценната природа от европейско значение, ние сме една от държавите с най-голямо покритие на мрежата у нас - тя е близо 35%. Това означава, че имаме богати и добре запазени гори, води, тревни екосистеми и дива природа у нас, но както е характерно за много други места по света подходът ни към нейното опазване и поддържане не е устойчив и не е достатъчно добър. Има нужда от много промени, които трябва да направим“, каза в предаването „По първи петли“ Веселина Кавръкова, изпълнителен директор на Световен фонд за дивата природа (WWF) за България.

Според доклади и проучвания на Световния фонд за дивата природа незаконният добив на дървесина в България е 1/3 от цялата дървесина, която се добива годишно и това не намалява през годините.

Това е един от фокуса на работата ни - да се ограничат престъпленията срещу дивата природа, друг пример е нашата скоро стартирала работа за опазване на кафявите мечки у нас“.

Световният фонд за дивата природа навърши 60 години:

"На 29 април отбелязахме своя 60-и рожден ден. Това е за нас повод не само за отчитане на хубавите моменти, на успехите през тези десетилетия, но отново да помислим заедно с колегите за това, което ни е събрало в организацията, нашата мисия - да опазим природата за хората", допълни Веселина Кавръкова.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени