Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваня Василева за нуждата от кислород във време на пандемия

Ваня Василева
Снимка: личен архив

„Движението и активното снабдяване с кислород по време на пандемия и грипен вирус, особено такъв, който атакува дихателната система, е абсолютно необходимо. Пандемията ни постави в нови условия на живот, защото хората останаха в домовете си, една част имаха проблеми с дишането си по време на заболяването си и едва сега според мен ние оценихме колко е необходим кислородът“, каза за БНР Ваня Василева, фитнес треньор.

По думите ѝ за протичането на обмените процеси в тялото е необходим кислород:

„За осигуряването му във всяка клетка на организма се ангажира сърдечносъдовата и дихателната система. По време на острата фаза на заболяването човек трябва да си почива, ако е Covid-19, ако е грип, ако е някоя настинка, задължително е първите дни да има почивка. Ако протича безсимптомно, то тогава гимнастика, стречинг, ходене, разходка - бавна“, допълни в предаването „Нощен хоризонт“ Василева.

Според нея има клинични проучвания, които доказват, че хипербарното лечение или хипербарната терапия намалява нуждата от респиратори или съкращава времето за възстановяване на хора, които са заразени с  Covid-19:

Барокамерата е един неинвазивен метод, при който се доставя висока доза кислород под налягане, което е по-високо от атмосферното. Терапевтичният ефект зависи от дозата на кислорода, а дозата на кислорода зависи от налягането на камерата, продължителността на процедурата и честота на процедурата“.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна