Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Деметра Дулева: "Преобърнати съзвездия" дава възможност за различен прочит

Деметра Дулева
Снимка: Иван Русланов, БНР

"Този роман дава възможност да има различен прочит - като роман за първата любов или като роман за последните години на социализма и за натиска, който тоталитарната държава оказва върху индивида, но може и като разказ за едно екзотично пътуване до остров Мадагаскар". Това каза пред БНР Деметра Дулева при представянето на новия ѝ роман "Преобърнати съзвездия" в предаването "12+3". 

Авторката сподели, че историята на романа започва от едно нейно служебно пътуване, прекосяващо Екватора и отвеждащо я в Южното полукълбо - в Мадагаскар:

"Това, което видях там, ме върна в моето детство. Оттам започна това преплитане на пластовете на сегашно и минало, там започна историята на романа".

Деметра Дулева подчерта, че книгите ѝ не са автобиографични и не разказва в тях живота си:

"Това е силата на художествената фикция и слово. Чрез тях разказвам себе си и това, което съм преживяла. Не е автобиографично, но това е моята истина".   

Заглавието "Преобърнати съзвездия" тя избира заради това, че най-добре изразява романа и смислово, и географски:

"Действието се развива в България и в Мадагаскар, т.е. има географско преобръщане на съзвездията. В същото време, звездите са символ, който чертае съдбата ни, така в Мадагаскар се преобръща съдбата на героинята, но и на всички останали".    

Книгата ще бъде в книжарниците от 11 май.

Интервюто на Даниела Големинова с Деметра Дулева в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.