Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анелия Павлова: Природните ресурси спестяват нашите средства

Д-р Анелия Павлова от организацията „Зелени Балкани“
Снимка: личен архив

„Природните ресурси спестяват нашите средства. Типичен пример са прилепите и лешоядите, които, ако не съществуваха, ние щяхме да даваме стотици пари само за борба с вредителите, а пък прилепите си хапват достатъчно много насекоми и вредители, които спестяват нашите пари. Същото е с лешоядите, вместо да даваме нашите умрели кончета или пък животни в селското стопанство, спокойно лешоядите биха ги хапвали, хем по този начин да засищат стомасите си и да не се разпространяват болести в природата“. Това каза за БНР д-р Анелия Павлова от организацията „Зелени Балкани“ .

В националната кампания за детски рисунки „Водата – извор на живот“ са събрани над 1556 рисунки на деца на възраст до 7 години.

„Ние в нашата практика на „Зелени Балкани“, която е над 30 години, никога не сме имали такъв резултат от конкурс за рисунки, което е изключително радващо за нас, защото все повече не само деца, а и родители и техните преподаватели, се ангажират с темата за природата и благодарение на нашите партньори от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пловдив успяхме да осъществим този конкурс. В последствие към нас се присъедини и Община Пловдив в лицето на „Старинен Пловдив“ и успяхме с тези резултати да ги представим във виртуални изложби, които ще продължават всеки месец, за да може максимално всички творби да ги представим във видеоклипове за всички важни екологични дати, както на 22 април - Денят на земята“, допълни в предаването „Графити по въздуха“ д-р Павлова. 

Село Белозем         Снимка: личен архив
На 15 май 2021 година за петнадесети пореден път ще се проведе „Фестивал на белия щъркел“ от 10.00 часа в село Белозем. Организатори са Народно читалище „Просвета 1909 г.“ с. Белозем, Община Раковски, кметство село Белозем, ОУ „Гео Милев“ и СНЦ „Зелени Балкани“.

На покрива на местното училище са се заселили над 20 двойки щъркели и благодарение на това село Белозем получи през 2005 година названието европейско село на щъркелите. 

И в чест на този приз всяка година Белозем организира фестивала, който обичайно събира всички местни производители със специални щандове, те представят производството си. Съставите в училището и в детските градини представят различни песни и сценки“. 

Белошипата ветрушка             Снимка: личен архив
Тази пролет екипът на проект „Живот за белошипата ветрушка“ LIFE19 NAT/BG/001017 изброи между 4 и 5 „диви“ двойки белошипи ветрушки в небето на Спасителния център за диви животни на „Зелени Балкани“.

Белошипата ветрушка           Снимка: личен архив

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени