Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Христов и неговото бавно и осъзнато пътуване в Перу

“Концепцията за бавното пътуване се появи още през 80-те години, когато туризмът напредна и се превърна в следващата индустрия, която бе на път да затрие земята, защото много безразсъдно започна да се пътува”, казва Георги Христов - организатор на фестивал за документални филми и човешко развитие “Един нов свят”, както и на пътувания до различни точки по света. Автор на книгата “Душата ми на пътя”.

Според него комерсиалният туризъм не само вреди с транспорта който се използва, но и с промяната в местата, които са най-често посещавани.

“Загуби се автентичността на много места. Аз пътешествам от 25 години и мога да го кажа с абсолютна отговорност, че се загубиха безценни живи наследства”, допълва той и дава пример с вид костенурки от Филипините, които са изчезнали.

Бавното пътуване, фокусира вниманието не толкова към забележителностите, а позволява да се потопиш в културата и атмосферата. Дава възможност да се опознаят местните хора.
Този тип пътуване сблъсква и с препятствия, които пък позволяват на туриста да опознае повече себе си и възможностите и съзнанието си.

Той съветва, ако пътуването е само пет дни, то фокусът да е върху конкретно място, т.е. ако пътуваме са пет дни в Сицилия, то да обиколим Палермо, а не целия остров. Идеята е да се излезе извън резидентските части, които са и извън туристическия поток.

От десет години пътува до Перу с групи или самостоятелно, но през миналата година “пандемията” сбъдва мечтата му и той заживява в латиноамериканската страна. 

Пътешественикът ще разкаже на 9 май от 19.00 ч. в страницата "Виртуално пътешествие: Перу - бавно и осъзнато пътуване" за последното си приключение до мистично село на шамани в Северно Перу през февруари 2020 г., за свещените растения и за живота си в Две паралелни реалности. За опознаването на хората и ежедневната им култура като част от забележителностите на Перу, за небето над град Куско - столицата на инките, отделен квартал и удивиителен феномен.

Чуйте повече за бавното пътуване от разговора на Елена Пъневска с пътешественика Георги Христов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени