Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВнР отговаря на слушателски сигнал от кралство Нидерландия

Снимка: БГНЕС

В отговор на слушателски сигнал от кралство Нидерландия, че посолството на България в Хага остана затворено според българския календар за почивни дни, от Министерството на външните работи изпратиха отговор, в който уточняват начините за прием на документи в консулската служба.

От Министерството на външните работи обясняват, че българските граждани, на които личните документи са с изтекъл срок, могат да ги подновят през електронната платформа на посолството ни в Нидерландия, по телефон или през сайта на Министерството.

От дипломатическата ни мисия допълват, че при спешни случаи гражданите продължават да се обслужват в определеното приемно време по график с 10-минутен интервал.

Вторият проблем, който бе засегнат в слушателския сигнал, е свързан с работното време на мисията и той също е разяснен от Министерството на външните работи.

От писмото става ясно, че почивните дни на служителите на Посолство – Хага се утвърждават със заповед на ръководителя на задграничното представителство в началото на всяка календарна година и включват официалните празници на Република България, както и избрани официални празници на приемаща държава. За 2021 г. нидерландските празници, включени в заповедта, са само два – 27 април 2021 г. - Денят на Краля и Национален празник на страната, както и 5 април 2021 г.  - Велики Понеделник по католическия календар.

Всичко това обаче липсва на официалната страница на посолството ни в Хага, а практиката показва, че връзките с дипломатическата ни мисия по телефон и електронен път са силно затруднени.  

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна