Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Засилва се интересът към екзотичните валути

Снимка: Gulf Business

Все по-засилен интерес към екзотичните валути се отчита от обменните бюра у нас. В деветия епизод на подкаста „На всяка цена“ Кирилка Епитропова, дилър в „Тавекс“ – една от големите компании за обмяна на валути и продажба на злато и сребро, коментира, че любителите на пътешествия избират дестинации, в които има по-облекчени условия за влизане заради пандемията и не се изисква карантина след завръщането в България. Голям интерес има и към мексиканското песо и египетския паунд.

Традиционно силен е интересът към турската лира, защото въпреки че Анкара налага строги ограничителни мерки за местните жители, те не важат за туристите. Балканските валути като хърватска куна и румънска лея също са сред търсените от туристите, коментира Епитропова.  

Интересът към пътуване в определена държава не зависи от курса на местната валута, а от ограничителните мерки срещу пандемията, каза опитният дилър на валута. Епитропова препоръчва да носим и резервна валута – долари или евро, тъй като може да изпаднем в ситуация в хотела да не приемат от местната валута (има пресен пример от Доминикана). Освен това е важно да разделим парите си и да ги носим на различни места, като дамската чанта винаги е „най-привлекателна“ за местните джебчии.

„Добре е да имаме различни купюри от местната валута, като на повечето места използваме по-дребните номинали, а по-едрите – само там, където сме сигурни, че няма да ни излъжат“, съветва Епитропова. По думите й, когато купуваме валута, която виждаме за първи път – например дирхам от Обединените арабски емирства, можем да попитаме дилъра за няколко съвета как да разпознаваме истинските от неистинските банкноти. Също трябва да внимаваме да не ни върнат банкноти от стари емисии, които вече са излезли от обращение.

Чуйте интервюто с Кирилка Епитропова в подкаста "На всяка цена".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна