Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки посетиха Жаблянския манастир "Йоан Предтеча" по Великден

Десетки посетиха Жаблянския манастир "Йоан Предтеча", който наскоро бе върнат на Българската православна църква, досега в него служеха монаси "старостилци", които не признават смяната на църковния календар от 1968 г., каза за Националното радио и.д. игумен на Светата обител отец Силуан.

Достъпът до обителта доскоро е бил невъзможен, сега усилено се ремонтира  и 4-километровия път дотам, добави отец Силуан.

Жаблянският манастир се ремонтира и обновява, и вече е посещаван. Сега, за Възкресение Христово,  дошли десетки миряни, каза новоназначеният от Синода игумен отец Силуан:


"На Великден прочетохме пасхалното евангелие в 12 часа. Първия ден от Великден доста хора се качиха. Пътят е малко труден, но все пак се качва с лека кола. Слава на Бога стига се с кола, който е решил, е добре дошъл. Имайте предвид, че ние не сме приключили ремонта на пътя - ще го донасипем, един багер където трябва ще го оправи. Много продължаваме с ремонтите, днес работиха момчетата, утре ще дойдат пак. Продължаваме с ремонтите и на Еньовден Дядо Поликар ще идва".
В Светата обител ще организират и детско училище, детски лагер.
"Ние се готвим първо за храмовия празник и след това детския лагер. Тази година ще има детски лагер.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна