Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Народната партия е големият победител на изборите в Мадрид

Лидерът на „Подемос” напуска политиката

| обновено на 05.05.21 в 13:23
Исабел Диас Аюсо
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пет партии влизат в регионалния парламент на Мадрид след вчерашните предсрочни избори. Големият победител е Народната партия с кандидата си за премиер Изабел Диас Аюсо, която вече си постави за цел да е следващият министър-председател на Испания. 

„Целта е да пометем санчизма”, каза тя веднага след обявяването на резултатите, визирайки Педро Санчес и водената от него Социалистическа работническа партия.

Изборите преминаха спокойно при историческа висока избирателна активност от 76,25 %, с 12 на 100 повече от предишните. Хората чакаха с часове, за да упражнят правото си на вот. Големият победител е „Народната партия” (PP), която печели 65 места в 136 местния парламент. Само 4 места не ѝ стигат за абсолютно мнозинство, въпреки че партията има над два пъти повече депутати от последните избори през 2019 година. 

На второ място се нарежда „Повече Мадрид” (Mas Madrid), която е изненадата на тези избори, след като успя да вкара 24 депутати, надминавайки „Социалистическата работническа партия” (PSOE), която също получи 24 места, но по-малко гласове. Това е и най-лошият досега резултат за хората на премиера Педро Санчес. 

„Вокс” (Vox) се издига от пета до четвърта политическа сила с 13 представители, докато „Подемос” (Unidos Podemos) остава последната партия с десет места. Лидерът ѝ Пабло Иглесиас, който напусна коалиционното правителство на Педро Санчес, където беше втори вицепремиер, за да участва в местните избори, обяви, че приема резултатите като провал и напуска политика.

Най-лошият резултат на тези избори е за „Гражданите” ( Ciudadanos), които не успяха да вкарат нито един депутат, след като досега имаха 26. 

По изказванията на лидерите в изборната нощ става ясно, че най-вероятната коалиция за управление е между Народната партия и „Вокс”, чийто общ резултат е 78 депутати. В най-многолюдния автономен регион на Испания - Мадрид, Народната партия управлява от 1995 година и ще продължи да го прави още 2 години до следващите редовни избори. 

Пабло Иглесиас

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени