Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Два протеста пред президентството

| обновено на 05.05.21 в 12:34
Протестиращите са разделени от органите на реда.
Снимка: БГНЕС

Два протеста бяха организирани пред президентството днес. Единият от тях е на симпатизанти на ГЕРБ настояват за оставката на държавния глава Румен Радев и протестират срещу приетите „задкулисно“ промени в Изборния кодекс.

Паралелно с това има протест срещу правителството в оставка.

Привържениците на ГЕРБ смятат, че новите правила за гласуване лишават хиляди от правото им на глас и че отварянето на неограничен брой секции в чужбина става под инженерството на Румен Радев с гласовете на трите нови формации в НС и подкрепата на ДПС.

Един от организаторите на протеста Станислав Недков-Стъки заяви:

„Ние сме се събрали днес, за да поискаме две неща – оставка на прокремълския президент и второто нещо, което искаме е единствената опозиционна партия в парламента да сезира Конституционния съд и да бъде отменен Изборния кодекс, който нарушава нашите конституционни права“

В същото време противници на ГЕРБ, демонстранти от летните протести и от инициативата „Системата ни убива” протестират в защита на „първата крачка на гражданското общество за свалянето на модела ГЕРБ“

Петър Недевски, участник в акцията, заяви:

„България без мафия, без ГЕРБ. Първата крачка е направена, а именно това гражданско общество“.

Протестиращите от „Системата ни убива“ са блокирали движението по булеварда „Цар Освободител“ пред сградата на Народното събрание. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!