Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Между дигиталното и реалното – постановката „#Последвай МЕ“

Снимка: Личен архив

В ерата на технологиите, чувствата се изразяват с емотиконки и емоджита, онези чисто човешки разговори вече са един чат в телефона, харесаното съобщение означава ли, че се усмихваш на някого, смеещата се имотиконка, прикрива ли понякога сълзи? Можем ли да се справим с номофобията, а именно зависимостта си от мобилните телефони? Защо е толкова важно да бъдем последвани, да имаме харесвания на публикациите си и да се превръщаме в инфлуенсъри? Как се справяме с дигиталните си зависимости? – На всички тези въпроси, отговор търси постановката на АИМИ „Студията“ – „#Последвай МЕ“, която си е поставила амбициозната задача да създаде социален инструментариум за борба с дигиталните ни зависимости, режисьори на постановката са Диана Досева и Елица Йовчева.

„Ние не поучаваме от сцената, а показваме различни ситуации, които провокират публиката да се замисли къде е човешкото в света на дигиталното, къде са границите и доколко могат да бъдат размити.“ – твърди режисьора на постановката Диана Досева – „С посланието на представлението искаме публиката да си вземе именно, това което на нея й е нужно, поради мултижанровостта на спектакъла, сюжета зависи от цялата група, цялото представление се изгражда от лабораторния процес. Основното послание е някак онази необходимост от умението ни за саморегулация, основната таргет група са юношите, стараем се да отделим моментите, в които дигиталното живеене променя самите нас, има необходимост от умение за разграничаване, коя информация има стойност, кое не си заслужава. Когато мислихме за изработването на този социален инструмент в спектакъла, решихме, че цялата тази дигитална епоха не можеш да я определиш в един жанр, оттам идва мултижанровостта, всички похвати, които използваме като начин на изразяване те са необходими на сцената.“

Една от участничките в представлението Татяна Лазарова твърди, че паралелните реалности поставят актьорите на сцената на Славянска беседа в различни житейски ситуации, с които провокират публиката да се замисли над себе си. Самата Татяна влиза в няколко роли, сред които и на инфлунсър:

„Идеята беше да покажем, че да си инфлуенсър се е превърнало в бизнес, корпорация, която всъщност е много жестока, на всяка цена трябва да успееш, да достигнеш много последователи, но какво жертва самия човек за този дигитален образ, каква е цената, това е въпросът, доколко си струва.“

Постановката „#Последвай МЕ“ ще бъде представена на 10 май на сцената на „Славянска беседа“. Мултижанровият спектакъл има за цел не просто да остави послание към публиката, а да изгради социален инструментариум за борбата с дигиталните ни зависимости.

Чрез похватите на слово, интерактивни стени, танц, музика, провокации към публиката, Асоциацията за изкуство и младежки инициативи представя на сцената на Славянска беседа сюжети, базирани на реални ситуации, обвързани с човешките зависимости от мобилните устройства, по известни като номофобия. Повече за „#Последвай МЕ“ чуйте в звуковия файл от разговора с режисьора – Диана Досева и една от участничките – Татяна Лазарова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени