Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваксинацията срещу Covid-19 е във фокуса на втория ден от срещата на Г-7

Британският външен министър Доминик Рааб
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ваксинацията срещу коронавируса е във фокуса на разговорите на днешния втори ден от срещата на Г-7 в Лондон. Шестте най-развити западни икономики и Япония са изправени пред нарастващ натиск да споделят запасите си с по-бедните държави, изоставащи в борбата с пандемията. 

Външните министри на Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ провеждат тридневни преговори в Лондон, които ще определят програмата за срещата на върха на лидерите на Г-7 следващия месец в Корнуол, Южна Англия. През вчерашния първи ден от форума външните министри обсъдиха най-напред Китай и Русия - в опит да се постигне по-тясно сътрудничество срещу враждебното отношение на тези страни, когато се засягат въпроси като човешките права и справяне с климатичните промени. 

Относно пандемията и тежката криза с коронавируса в Индия, британският външен министър Доминик Рааб заяви, че форматът на Г-7 позволява да се помисли какво трябва да се направи, за да се помогне на най-уязвимите страни по света. Богатите нации поставят акцент върху програмата на ООН „Ковакс“, предназначена за споделяне на ваксини с най-бедните държави. Те обаче също така ефективно пренебрегнаха програмата в ранните етапи, като сключиха собствени сделки с производителите на лекарства и поеха огромния дял от над 1,2 милиарда дози, които вече са инжектирани по целия свят.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени