Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС не гласува окончателно поправките за преизчисляване на старите пенсии

| обновено на 05.05.21 в 19:23
Снимка: архив

Заради скандал в пленарната зала председателят на Народното събрание Ива Митева прекъсна деветчасовото заседание, без да са гласувани окончателно поправките в Кодекса за социално осигуряване за преизчисляване на старите пенсии, внесени от левицата.

Още в хода на дебатите предлаганите от БСП промени бяха критикувани от ГЕРБ и Демократична България.

Председателят на бюджетната комисия и депутат от „Демократична България“ Георги Ганев обърна внимание, че законопроектът не е минал през финансовата комисия и че е налице сериозно разминаване между разчетите на вносителите и изчисленията на Националния осигурителен институт

„Дари да се гласува на второ четене, няма ги парите! Това е помен не е с чужда пита, а без пита“!

От ГЕРБ обвиниха БСП, че правят политика на гърба на българските пенсионери и окачествиха предлаганите промени като „партийна пропаганда на прага на нови избори“. Депутатът Димитър Главчев коментира:

„Днес имаха възможността колегите от БСП да направят правителство, не желаят да направят! Трябва да има редовно правителство, за да актуализира бюджета“.

Социалистът Манол Генов призова за подкрепа и попита

„Кога ще елиминираме бедността в България“

Гласуването в зала обаче показа пълно единодушие за преизчисляването на старите пенсии. (На първо четене депутатите единодушно със 127 гласа "за" и 1 "против" подкрепиха от 1 юли тази година да има преизчисляване на пенсиите, отпуснати до края на декември 2017 г.).

БСП настоя, тълкувайки правилника, да поиска и гласуване на второ четене с мотива, че е нямало заявки за предложения между двете четения и заради широката парламентарна подкрепа.

Последваха размяна на остри реплики от трибуната на парламента. Явор Божанков от БСП обвини политическите сили

„Искаха просто да излъжат българските пенсионери, че ги е грижа за тях“.

Последва напрежение. Цялата групата на „БСП за България“ се събра пред трибуната със скандирания „оставка“. Последва и прекъсване на заседанието за близо час. След подновяването на работата в Народното събрание скандалът продължи.

Председателят на Народното събрание Ива Митева прекъсна заседанието.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени