Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК предлага да се проверяват субсидиите, отпускани от правителства извън ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия предлага субсидиите, отпускани от правителства извън ЕС, да бъдат проверявани, както тези, предоставени от европейските страни. Тази мярка е насочена срещу възможностите за изкривяване на европейския пазар. 

От Комисията смятат, че тъй като правилата на ЕС за конкуренцията, обществените поръчки и възможностите за търговска защита не се прилагат за чуждестранни субсидии, техните получатели получават несправедливо предимство при придобиване на дружества от Общността, участие в европейски обществени поръчки или извършване на други търговски дейности на единния пазар.

От ЕК уточняват, че такива чуждестранни субсидии могат да бъдат заеми с нулева лихва и друго финансиране, неограничени държавни гаранции, споразумения с нулев данък или пряка финансова подкрепа. Според дипломатически източници, става дума най-вече за Китай.  

Предложеният регламент предвижда въвеждането на три инструмента - уведомителен режим за проверка на сливания с финансова подкрепа от правителство извън ЕС, където оборотът на придобитото дружество е 500 милиона евро или повече, а чуждестранната подкрепа е поне 50 милиона евро; уведомителен режим за проверки при участие в обществени поръчки с прогнозна стойност над 250 милиона евро, където е осигурена подкрепа от правителство извън ЕС; инструмент за проверка на всички други ситуации на пазара и по-малки сливания и обществени поръчки по своя инициатива.

Предложението подлежи на одобрение от Съвета на ЕС и Европейския парламент.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна