Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Името Георги - белег за храброст и победа

Петя Банкова
Снимка: БГНЕС
Навсякъде името Георги е признато като белег за храброст и победа. “Първото нещо, което възниква е асоциация с гръцкия произход на името “гео” (земя) и „ерго“ (работя), и означава земеделец. Интересното е, че хората не свързват името Георги със земеделие, а по-скоро със светеца и прозвището “Победоносец”.

Когато дават името Георги, те не му пожелават да се занимава със земеделие, а да бъде герой, да бъде победител и войн, както е в християнската иконография и смисъл  името на свети Георги”, казва доц. Петя Банкова, етнолог в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН, която се занимава с изследване на българските лични имена вече над 15 години. 

Интересното е, че името Георги има много по-древен произход, който се свързва с предхристиянски много древен пласт на това име, може да се намери и тракийски пласт, защото Георги е онзи юнак, който се бори със змея и ламята и е свързан с тракийския Херос (тракийският конник).

“Името Георги извървява своята история от древността до наши дни и в съвременността тя е най-будна. Името отразява съвременните тенденции в антропонимичната ни система”, посочва доц. Банкова.

Една от тези тенденциите, която до преди 20-25 години беше особено силна, е даването на двойни и тройни имена на новородените деца. Това се случва, защото след 1944 г. е било забранено да се кръщават децата с двойни и тройни имена. Едно от тези съпътстващи имена е Георги.

Още за името Георги, неговото разпространение по целия свят, както и за женските му еквиваленти - чуйте в разговора на Яна Спиридонова.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!