Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха нови огнища на птичи грип в Трилистник

Снимка: архив

Още две огнища на птичи грип са установени в птицеферми за кокошки носачки село Трилистник, област Пловдив. Това става след като на 27-ми април бе открито първото огнище,  а от Агенция по храните извършиха засилен контрол и взеха проби за изследване.

Едното от новите огнища е свързано с  откритото преди Великден. Второто огнище е във ферма на друг собственик, където заболяването се установява за четвърти път. 

Положителният резултат на пробите е потвърден от специализираната референтна лаборатория в София. Предприети са необходимите мерки и са издадени заповеди за умъртвяване на общо 70 хиляди кокошки от двете ферми. 

Около птицефермите са определени 3-километрова предпазна зона около Трилистник, землището на  село Стряма и  ловно стопанство „Чекерица“, както и 10-километрова наблюдавана зона в обхвата на общините Марица,  Раковски  и Садово.

Извършва се епизоотично проучване и се проследява движението на  птици, яйца, продукти от тях, фураж и транспортните средства, свързани с технологичния процес в двете зони.

Месото и яйцата от птицефермите не са опасни за хората,  но трябва да се спазва необходимата хигиена при обработката им.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени