Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Откриха нови огнища на птичи грип в Трилистник

Снимка: архив

Още две огнища на птичи грип са установени в птицеферми за кокошки носачки село Трилистник, област Пловдив. Това става след като на 27-ми април бе открито първото огнище,  а от Агенция по храните извършиха засилен контрол и взеха проби за изследване.

Едното от новите огнища е свързано с  откритото преди Великден. Второто огнище е във ферма на друг собственик, където заболяването се установява за четвърти път. 

Положителният резултат на пробите е потвърден от специализираната референтна лаборатория в София. Предприети са необходимите мерки и са издадени заповеди за умъртвяване на общо 70 хиляди кокошки от двете ферми. 

Около птицефермите са определени 3-километрова предпазна зона около Трилистник, землището на  село Стряма и  ловно стопанство „Чекерица“, както и 10-километрова наблюдавана зона в обхвата на общините Марица,  Раковски  и Садово.

Извършва се епизоотично проучване и се проследява движението на  птици, яйца, продукти от тях, фураж и транспортните средства, свързани с технологичния процес в двете зони.

Месото и яйцата от птицефермите не са опасни за хората,  но трябва да се спазва необходимата хигиена при обработката им.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.