Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Дупница обявиха пожароопасен сезон до 30 октомври

Снимка: БГНЕС, архив

Кметът на Дупница инж. Методи Чимев издаде заповед, с която е обявен пожароопасен сезон на територията на общината до 30 октомври. Съгласно заповедта не е разрешено паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние по малко от 100 м. от границите на горските територии. 

Кметовете и кметските наместници трябва да създадат необходимата организация за недопускане паленето на стърнища, слогове, по крайпътни ивици, след жътвени остатъци и други площи със суха трева. 

В населените места, на които поземленият фонд граничи с горския фонд, да се организират дежурства през почивните дни от представителите на гасаческите групи по кметства, като се изготви график и се определят сигналите за оповестяване и мястото им за събиране.

Забранено е паленето на горими отпадъци до сградите, горските масиви, слогове и крайпътни ивици, палене на горими отпадъци при наличие на вятър, а при необходимост от палене на горими отпадъци, огньовете да не се оставят без наблюдение и неизгасени.

За всеки конкретен случай да се предвидят средства за гасене. 

Лице, забелязало пожар в горските територии, е длъжно незабавно да предприеме действия за уведомяване на центровете за приемане на спешни повиквания към единния европейски номер 112. 

За нарушителите се предвиждат сериозни санкции по закона, както наказателна отговорност, припомнят от Общината.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.