Eмисия новини
от 12.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Ямболско масово не се регистрират лични стопанства за отглеждане на животни

В Ямболска област масово се пренебрегва изискването за регистрация на лични стопанства за отглеждане на животни. През последните два месеца не са констатирани заболели диви животни от Африканска чума по свинете, но рискът от разпространение на заразата остава, предупредиха от Агенцията по безопасност на храните в Ямбол.  

Няма забрана за отглеждане на прасета в личните стопанства,

"Стига това да бъде законно съобразно. Животновъдният обект - лично стопанство, да бъде регистриран и да се закупуват прасета само от лицензирани ферми", подчерта д-р Стоян Колев от Агенцията по безопасност на храните. 

В момента се наблюдава отглеждане на нерегламентирани животни, върху които няма ветеринарен контрол:

"Ние искаме да осветлим това наличие на животни. Съответно, при възникване на заразни заболявания и огнища, тези хора ще бъдат обезщетени по пазарни цени, а в случай, че отглеждат нелегално животни, подлежат на административни санкции". 

До момента са регистрирани 638 лични стопанства за отглеждане на прасета. Предстои свикването на епизоотични комисии в петте общини на областта, за да бъдат отново информирани кметовете на населените места за процедурите по регистрация.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.