Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за баритона Кирил Кръстев

Снимка: архив

Ще се върнем към историята на Русенската опера и нейните създатели с почит към една от знаковите фигури в продължение на 30 години на нейната сцена -  баритона Кирил Кръстев. На 1 май се навършиха 100 години от неговото рождение.

Веднага в съзнанието изплува споменът за невероятната русенска тройка - Пенка Маринова, Николай Здравков и Кирил Кръстев, създали на сцената толкова много незабравими оперни герои, дали облика на този театър в продължение на десетилетия. Гледала съм много спектакли с участието на Кирил Кръстев и винаги съм била възхитена от певеца с прекрасен глас и силно артистично присъствие на сцената.

В едно свое изказване музиковедката Розалия Бикс много точно охарактеризира изкуството на Кръстев:
“Полетът и пълноводието на певческата емисия на Кирил Кръстев, неговата мъжествена сдържаност в изявата на чувствата - силни и покоряващи, сценичното му излъчване, открит, решителен нрав и умение да отстояваа убежденията си, изтласкват на преден план в изкуството му ролите - рупор на идеи за свобода, вярност, държавнически дълг, чест, приятелство: Зурга от „Ловци на бисери“, Маркиз Поза от „Дон Карлос“, Ренато от „Бал с маски“, Събо от „Момчил“, Цар Калоян в едноименната опера на Панчо Владигеров, Княз Игор, Валентин от „Фауст“, Иван Шишман от „Мария-Десислава“ на Парашкев Хаджиев, Симоне Боканегра - всеки от тях - своеобразен жалон в оперния възход на русенци десетилетия наред“.

Кирил Кръстев е роден в Петрич, учи в Музикалната академия - отначало при Иван Христов Попов, а след войната при Лазар Максимов. Участва във Втората световна война и е удостоен с медал за храброст. След войната работи известно време в Ансамбъла на армията. През 1949 г. е поканен за солист в новосформираната трупа на Русенската опера и участва в първия й спектакъл на 27 ноември същата година – като Жермон в „Травиата“. Бързо навлиза в лиричния баритонов репертоар: Фигаро, Шарплес, Малатеста, Марсел, а само след 3 години преминава и към ролите на драматичния баритон, като Риголето - роля, която  изпълнява повече от 100 пъти на сцената и с която става много популярен сред българската публика. Независимо че е признатият баритон - солист на Русенската опера, той продължава да усъвършенства вокалната си постановка при прочутия Октав Енигареску от Букурещката опера. За две години е поканен за преподавател в Консерваторията на Хавана. Невероятен работохолик, амбициозен и задълбочен музикант, от 1981 г. Кирил Кръстев продължава кариерата си във Варненската опера. Така за 40 години на сцената той представи 60 роли от оперната класика, а безброй са и концертите му пред най-разнообразна публика – пример за невероятно себераздаване без никаво щадене. Гостува и на много чуждестранни оперни сцени.

Кирил Кръстев умира на 9 юни 1989 г. във Варна. Негово изпълнение можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна